Petak 04.05.2018.
10:10
Nezavisne novine

Amerika upozorava Evropu: Rusi preuzimaju, gubite...

EPA/Armando Babani
 

Prema podacima stručnjaka, količina izvoza pšenice u zemljama Evropske unije 2018. godine opala je za 12 odsto u poređenju sa 2017. godinom, prenose Nezavisne novine. 

U saopštenju se navodi da su evropski izvoznici pšenice izgubili deo na tržištu severne Afrike i Bliskog istoka, a pritom im je Rusija stala na put. 

Stručnjaci ističu da je posledica vezana i za to da cena i kvalitet ruske pšenice odgovara ceni. Svakako, Rusija je doprinela da u EU opadne izvoz pšenice. Te podatke navelo je Ministarstvo poljoprivrede SAD. 

"EU se suočila sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznom tržištu, posebno sa Rusijom i zemljama crnomorskog kraja, kao i padom evra. Prema podacima, obim izvoza pšenice iz zemalja EU svakako opada i najniži je u proteklih pet godina", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD. 

Prema američkim podacima, u periodu od 2016-2017. godine EU je izvozila 27,3 miliona tona, a u istom periodu za 2017-2018. godinu izvoz je opao na 24 miliona tona. 

U dokumentaciji se navodi da su glavni uvoznici pšenice iz EU zemlje severne Afrike i Bliskog istoka, pre svega - Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat. Iako je u periodu 2016-2017. godine EU izgubila svoj deo na tom tržištu, svakako je Rusija kao konkurencija uticala na to.

2024 © - Vesti online