Četvrtak 03.05.2018.
16:48
Vestionline, Tanjug

Moguće ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana

Tanjug/AP

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je rekao da je, nakon što je preuzela predsedavanje EU, Bugarska reaktivirala inicijativu i najavila da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanju toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut.

Ljajić je u izjavi Tanjugu napomenuo da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će se to i dogoditi.

Podsetio je da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključe tzv. Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno ukinula roming.

Tako bi, objašnjava Ljajić, i zemlje koje su u procesu pristupanja EU, u različitim fazama, pristupile tom sporazumu na osnovu kojeg bi naši građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju.

"Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promenu tog dokumenta", naveo je Ljajić.

Najmanje tri inicijative za snižavanje cene rominga

Ministar je rekao da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cena rominga do njegovog potpunog ukidanja u regionu.

Bugarski ministar za transport Ivaila Moskovskog je najavio da će od avgusta biti snižene cene rominga za Makedoniju i Srbiju i da će ta odluka biti doneta tokom bugarskog predsedavanja EU, kao i da mobilni operatori Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma.

Moskovski je, takođe, prema navodima Makedonske novinske agencije, rekao da će tokom bugarskog predsedavanja EU jedan od prioriteta biti snižavanje cena rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ljajić tim povodom ističe da je Srbija sa Bugarskom potpisala memorandum o postepenom snižavanju cena roming-usluga do njegovog ukidanja, kao i da je taj memorandum, pre svega, apel upućen telekomunikacionim operatorima da postižu dogovore, najpre na snižavanju, a onda i ukidanju rominga između dve zemlje.

Podsetio je na još jednu inicijativu za ukidanje rominga, koja nema veze sa Bugarskom, koja se odnosi na tzv. zapadnobalkansku šestorku odnosno šest ekonomija Zapadnog Balkana - "pet zemalja, plus Kosovo".

"Mi smo pre tri godine potpisali sporazum sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom. Tada je Albanija bila van toga, a sada i Kosovo i Albanija žele da se priključe tom sporazumu i da imamo ukinut roming na prostoru Zapadnog Balkana i šest ekonomija ovog regiona", naveo je Ljajić.

2024 © - Vesti online