Četvrtak 03.05.2018.
18:15
D. Dekić - Vesti

Privedeni zbog nezgodnih pitanja

M. Karović
Protesti Inicijative Ne davimo Beograd (Foto: Arhiva)

Povodom ovog incidenta, reagovao je samo Udruženi sindikat Srbije Sloga najoštrijom osudom ovakvog ponašanja vlasti.

Injac i Radosavljević su privedeni kod Doma Narodne skupštine, pošto su prišli ministru Đorđeviću koji je bio na čelu kolone reprezentativnog Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost postavili pitanja koja su očito doživljena kao neprijatna.

Privedeni su u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime, a članovi njihovih organizacija i aktivisti Levog samita Srbije i organizacije Marks 21 su, u znak protesta i solidarnosti sa uhapšenima, napustili prvomajsku šetnju i ispred policijske stanice protestovali uzvikujući: "Ne damo drugove!"
Policija ih je zaustavila u blizini stanice, pa su neki u znak protesta sedeli na betonu, ali i aplauzom dočekali puštanje uhapšenih drugova.

Sindikat Sloga je istakao da Đorđević u skladu sa funkcijom mora da odgovori na javno postavljena pitanja.

- Odgovornost za privođenje snosi vlast i čelnici tzv. prodržavnih sindikata koji su na okupljanje pozvali Đorđevića i čelnika Unije poslodavaca Miloša Nenezića, poznatog po deljenju otkaza sindikalnim poverenicima u Trajalu iz Kruševca, čiji je direktor - kažu oni.

Radnički gnev

Ministru Zoranu Đorđeviću su tokom protestne šetnje centrom Beograda zviždali predstavnici Levog samita Srbije dobacujući mu: "Lopove, lopove", "Kolika ti je plata", i uzvikivali "Pelene, pelene", aludirajući na na to što neki strani poslodavci ne daju srpskim radnicima da idu u toalet.

- Ako su Đorđević, Nenezić i sindikalni čelnici prodržavnih sindikata očekivali tapšanje radnika i ovacije njihovoj saradnji, prevarili su se jer radništvo Srbije sve teže živi u uslovima socijalne nejednakosti i sprovođenja politike jeftine i bedno plaćene radne snage - kaže Sloga.

2024 © - Vesti online