Sreda 02.05.2018.
21:39
Vestionline, Tanjug

Dačić razbesbeo Hrvate: Nećemo povući ambasadora, ali nećemo ni ostati dužni Srbiji

EPA/Julien Warnand
Skandalozne izjave srpskog ministra: Andrej Plenković

Posle juče razmenjenih izjava Plenkovića i Dačića u kojima su se složili da Srbi i Hrvati nisu isti, jer kako je rekao Dačić, Hrvatska je bila uz Hitlera i počinila holokaust što Srbija nije, hrvatski premijer je danas to nazvao "skandaloznom retorikom", prenosi regionalna N1.

- Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspešan šlager pevač i mi na takve izjave ne želimo da se osvrćemo, nego da vodimo evropsku politiku - rekao je Plenković novinarima.

On je ponovio da Hrvatska vodi politiku, kako tvrdi, saradnje sa svima koji uvažavaju  civilizacijske i evropske standarde.

- Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo da otvorimo nove stranice saradnje sa svim susednim zemljama - rekao je Plenković posle sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a.

On je dodao da je sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić juče i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istakavši i da neće doći do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Srbije, prenela je Hina. 

- Nema nikakve potrebe za to - naglasio je Plenković.

Ali, to ipak ne znači da će Hrvatska vlada ostati "dužna" Srbiji, jer, kako navodi N1, iz Vlade kažu da će odgovarati na provokacije i neistine, poput izjave Ivice Dačića da je Hrvatska bila na strani Hitlera.

Vlada Srbije je na sednici prošle nedelje odlučila da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, a to je, kako su poručili, mera reciprociteta Beograda odnosno odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u tu državu.

2024 © - Vesti online