Sreda 02.05.2018.
12:11
Vestionline, Nedeljnik rs

Zašto je crtać "Pepa Prase" uklonjen sa popularne internet platforme?

printscreen

Kineska internet platforma "Doujin" uklonila je klipove britanskog crtanog filma "Pepa Prase" jer je ocenjeno da je "subverzivan" i da je postao ikona lenština i antisocijalne omladine. 

Najmanje 30.000 video klipova uklonjeno je sa popularne platforme, a na sajtu je zabranjen hešteg #PeppaPig, piše list "Global tajms". 

Korisnici društvenih mreža u Kini primetili su da su epizode tog crtanog nestale u subotu sa video platforme Doujin, a danas je list Global tajms naveo da za hešteg Pepa prase na toj mreži nema rezultata. 

Mnogi mediji preneli su da se čini da se crtani "Pepa prase" nalazi među blokiranim sadržajem na toj platformi. 

Prema dokumentima koje je list citirao, Bi-Bi-Sijev crtani film cenzurisan je na "Doujinu" na isti način kao sadržaji sa muškarcima koji se oblače kao žene, eksplicitnom golotinjom ili "erotskim ponašanjem". 

Serija se u Kini prikazuje od sredine dvehiljaditih i postala je veoma popularna kroz epizode sinhronizovane na mandarinski jezik, preneo je AFP. 

Popularnost je krajem 2017. godine počela da se širi među omladinom većeg uzrasta, a mnogi su počeli da stavljaju privremene tetovaže "Pepa Prase" na selfijima. U prodaji su se pojavile šolje, satovi i odeća sa slikom popularnog ružičastvog praseta, glavnog junaka ovog crtaća. 

"Narodni dnevnik", glasilo vladajuće Komunističke partije, prošle sedmice je kritikovao štetan uticaj komercijalizacije "Pepe", što ohrabruju popularne ličnosti na internetu. "Pepa prase" je na kineskim video platformama imala 34 milijarde pregleda do sada, piše Nedeljnik. 

Popularan britanski crtać "Pepa prase" uklonjen je sa jedne od najpopularnijih kineskih platformi, a državni mediji su naveli da se lik iz tog crtaća koristi "subverzivno".

2024 © - Vesti online