Četvrtak 03.05.2018.
00:57
Z. Mirković - Vesti

Vaskrs Srbije iz albanske golgote

Z. Mirković
Domaćini i gosti s ambasadorom Jankovićem

Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, objasnio je da je akademija održana u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, s ciljem da pre svega omladina dobije čas istorije.

Zajednica i Srbi u Beču ovom akademijom dali su svoj doprinos obeležavanju 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Svečana akademija prikazala je povlačenje srpske vojske i naroda 1915. godine, preko Albanije da bi, s proleća 1916, vojska i narod stupili na tlo Grčke i prvi put slavili Uskrs na tuđoj, ali pravoslavnoj teritoriji.

Namera autora nije bila da ovaj važan istorijski događaj predstavi isključivo faktografski, već da jednu istorijsku sliku oživi i emocionalno oboji s namerom da prisutni snažno dožive vreme, okolnosti, stradanje.

Ujedno je cilj akademije, kako je naglašeno, da se podseti na našu tragičnu prošlost i krajnji ishod.

Ambasadorove emocije

Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji, po završetku akademije, u emotivnom obraćanju je zahvalio gostima i domaćinima, s jedne strane što su Užičani pokazali kvalitetan program, poučan za ljude koji žive u Beču, a s druge strane što je Zajednica svojim angažovanjem uspela da dovede toliki broj ljudi iz domovine i omogući im boravak van granica naše zemlje. Naime, mnogim studentima ovo je bio prvi izlazak iz Srbije.

- Radeći scenario vodili smo se idejom - ne biramo mi vreme u kome živimo, prošlost kreira našu budućnost, tačnije, naše čitanje prošlosti opredeljuje i kvalitet budućnosti - rečeno je uoči svojevrsnog časa istorije.

Ova akademija je posebna i po tome što je u muzičko-scenskom prikazu učestvovalo 95 studenata i profesora Pedagoškog fakulteta iz Užica, a mešoviti hor i orkestar spremila je prof. dr Danijela Sudzilovski.

Publika koja bila u sali je i sa suzama u očima i velikim aplauzom pozdravila njihov dolazak i nastup.

Inače, studenti i profesori bili su smešteni kod članova klubova Zajednice, tako da je to bila dodatna mogućnost za druženje i upoznavanje.

Akademiji su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, namesnik za Austriju Dragan Birtašević i sveštenik Jovan Alimpić, koji su preneli pozdrave i blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja.

Da vidi sva dijaspora

Prisutne je pozdravila i prof. dr Snežana Marinković, dekan Pedagoškog fakulteta iz Užica, koja je rekla da je prezadovoljna prijemom domaćina, kao i što je i pored problema oko usaglašavanja termina, uspešno realizovan ovaj projekat.
Kapetanović je dodao da ovaj svojevrstan čas istorije ne treba da vide samo naši građani u Beču, već i u celoj dijaspori.








 

2024 © - Vesti online