Sreda 02.05.2018.
18:11
Z. Mirković - Vesti

Neće FPO u Mathauzenu

wikipedia/Dieter Zirnig
Nepoželjan: Hajnc Kristijan Štrahe

Na komemoraciji povodom oslobađanja Mauthauzena uobičajeno je da prisustvuju članovi austrijske vlade kako bi odali poštu žrtvama i preživelima. Međutim, ove godine jedan deo vlade Austrije nije poželjan.

Organizatori su stranci FPO vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea poručili da bi prisustvo slobodaraca predstavljalo "ponovno poniženje ljudima koji su preživeli stravične zločine na tlu Austrije".

Tako pozivnice za komemoraciju nisu dobili niti vicekancelar Štrahe, ni ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, a ni zamenik predsednika pokrajine Gornja Austrija Manfred Haimbuher.

Već tokom šezdesetih godina prošlog veka su se preživeli iz logora Mauthauzen dogovorili da ne dozvole učešće na komemoraciji nijednom funkcioneru ili predstavniku FPO.

Predsednik Mauthauzen komiteta Vili Mernji, čija organizacija je koorganizator komemoracije, ističe da u potpunosti podržava taj stav.

- Nije reč samo o pripadnosti FPO, već postoji veliki broj razloga koji diskvalifikuju gospodu Štrahea i Kikla - rekao je Mernji.

On je ukazao da FPO, na primer, podržava desničarsko ekstremistički časopis "Aula" u kojem se oslobođeni logoraši nazivaju "kugom".

- Zar takvi ljudi da marširaju pored preživelih? Da li treba možda i da pozivamo pripadnike desničarskih studentskih udruženja da nam nešto otpevaju - upitao je Mernji aludirajući na pesmarice tih udruženja u kojima se nalaze nacističke pesme u kojima se seje mržnja protiv Jevreja.

Zaboravite politiku

Oskar Dojč, predsednik Jevrejske zajednice, pozdravio je odluku organizatora komemoracije, dok je FPO izrazila žaljenje što su njeni političari nepoželjni na komemoraciji. Harald Vilimski, generalni sekretar FPO, zatražio je da se održi komemoracija bez mešanja sa politikom. On je poručio da su vrata vicekancelara i političara iz redova FPO otvorena u svako doba, te da bi bilo dobro da Mernji na nekoliko sati zaboravi svoju sindikalnu funkciju i doprinese otvorenoj kulturi sećanja na žrtve.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online