Utorak 01.05.2018.
15:57
Vestionline, Tanjug

"Srbi su branili Evropu od Osmanlija, a postali najveći stradalnici"

Srna
Milorad Dodik položio vence na spomen obeležju u Gradiški

- Ako nemamo državu, nismo slobodni. U kakvom teškom položaju su Srbi najbolje vidimo u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i samoproglašenom Kosovu - rekao je Dodik nakon pomena i polaganja venaca kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije ispred Crkve Presvete Bogorodice.

Istakao je da je neophodno čuvati Republiku Srpsku koja je stvorena kao vapaj za slobodom, u kojoj danas žive i Srbi proterani iz zapadne Slavonije.

- Moramo biti jedinstveni, jer ne postoje bosanski i hrvatski Srbi - poručio je Dodik.

Podsetio je da za srpske žrtve još nema pravde, što je vidljivo iz slučaja hapšenja nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, koji nije zadržan u pritvoru iako postoje relevantni dokazi da je počinio ratne zločine nad Srbima.

- Zato je potrebno da jačamo našu Republiku i ne smemo popustiti ni na jednom mestu. Srpska je danas stabilna i verujem u njenu budućnost - naglasio je Dodik, prenela je Radio-televizija RS.

Predsednik Srpske je napomenuo da se godinama u Gradišci daje pomen stradalim Srbima iz zapadne Slavonije i da to ne sme prestati.

- Srbi iz zapadne Slavonije proterani su u zločinačkoj akciji Hrvatske - rekao je Dodik i istakao da o karakteru te akcije govori i činjenica da je među ubijenim bila i dvogodišnja devojčica ubijena u bakinom naručju.

Podsetio je i da su Srbi, koji su branili Evropu od Osmanlija, na tragičan način u prošlom veku stradali u Hrvatskoj.

- Naša stratišta su Jasenovac, Jadovno, Pag, Šušnjari... Srbi su u prošlom veku bili veliki stradalnici koji ne smeju zaboraviti svoje žrtve. Zato neka žive Republika Srpska i Srbija! - poručio je Dodik.

2024 © - Vesti online