Sreda 02.05.2018.
09:44
M. Đorđević - Vesti

Izvori zdravlja i dugovečnosti: Smrdljivcem lečili reumu

youtube.com/MrHIPOKRAT
Banja Mlječanica

Utvrđeno je da je njena lekovita voda stara više od pet hiljada godina. Ne zna se tačno kada je narod počeo da koristi vodu za lečenje raznih reumatskih oboljenja i kožnih bolesti.

Poznato je da su sadašnji stanovnici Mlječanice čije su kuće bile blizu izvora dovozili vodu do kuće, tu je zagrejavali i u drvenim koritima kupali bolesnike.

Prva istraživanja mineralnih izvora ovog lokaliteta uradili su bečki hemičari Ludvig i Kracer od 1886. do 1889. Prvi sertifikat za njenu lekovitost dobijen je u Beču 1924. godine.

U Mlječanici se danas nalazi Institut za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, savremena ustanova koja obezbeđuje uslove za uspešan oporavak i prijatan odmor njenih gostiju, naročito zbog tihog i mirnog okruženja. Uređeni travnati tereni daju mogućnost za rekreativno bavljenje raznim sportovima.

Selo narodnih heroja

Potkozarska banja je dobila ime po knežopoljskom selu Mlječanica, koje se nalazi u samom središtu Kozare, a selo je dobilo ime prema rečici koja protiče kroz njega. Deli se na Gornju i Donju Mlječanicu. Tokom Drugog svetskog rata ovo selo je dalo više od 150 boraca Naroodnooslobodilačke borbe, od čega ih je 117 poginulo


 

2024 © - Vesti online