Utorak 01.05.2018.
10:44
b92.net, Vestionline

Napad pod vođstvom EU: Internet mediji Islamske države nova meta

EPA/ALAA AL-SHEMAREE
Islamska država proterana i iz internet medija

Europol je koordinisao "simutlanom multinacionalnom skidanju" medija Islamske države, kojim su zauzeti digitalni dokazi i serveri. Džihadisti se sada mogu identifikovati. ID emituje program na nekoliko jezika. 

Zemlje članice EU koje su učestvovale u operaciji Europola su Belgija, Bugarska, Francuska, Holandija, Rumunija i Ujedinjeno kraljevstvo. 

Europol je saopštio da će podaci koji su tom prilikom prikupljeni pomoći policiji da identifikuje administratore ovih medija kao i "potencijalno radikalizovane pojedince". 

Pre toga, međunarodna operacija ciljala je na veb sistem Amaka.

Šef Europola, Rob Vejnrajt, rekao je da je poslednja operacija "napravila veliku rupu" u sposobnosti ID da širi propagandu i radikalizuje mlade ljude. 

Britanska internet antiteroristička jedinica vodila je proces identifikacije i praćenja veb domena koje su džihadisti eksploatisali, saopštio je Europol. 

Britanska sajber ofanziva - šta je "Islamska država" 

Prema istraživanju BBC Monitoringa, medijska operacija ID pretvorila se u senku onoga što je nekada bila, otkad je Islamska država isterana iz uporišta u Raki u Siriji u oktobru 2017. godine. 

Nedeljama pre gubitka Rake, objavljivanje slika i snimaka ID naglo je opalo. 

BBC Monitoring takođe primećuje "odsustvo ili prekid rada dva ključna medija Islamske države - mesečnog magazina Rumija i Al Bajan radija".

2024 © - Vesti online