Ponedeljak 30.04.2018.
23:12
Vestionline

Slavni glumac napisao knjigu: "Jedan od najgorih romana u istoriji!"

EPA/Julien Warnand
Šon Pen sa ćerkom i sinom

Pisac kratkih priča i kritičar Mark Hil napisao je podužu analizu za portal Cracked, i Penov prvenac proglasio "smećem". On smatra da su knjigu u najavi okarakterisali kao "neverovatno šarmantnu" samo zato što se usudio otvoreno i bez dlake na jeziku da proziva Donalda Trampa, a da je svetlo dana ugledala samo zato "što je Šon Pen brend". 

Kritičarka britanskog Gardijana Sian Kain je primetila da je muzičar Morisi sa svojim romanom "List of the Lost" dobio ozbiljnu konkurenciju za najlošiji roman koji je napisala poznata osoba. Njena analiza je nešto ozbiljnija i tvrdi da Penov roman nije samo odbojan na mnogo nivoa, nego da je na mnogo nivoa isto tako glup. 

Radnja romana vrti se oko glavnog lika Boba čiji postupci nisu uvek jasni ni logični, koji bez pravog razloga podmeće eksplozive, ubija, sanjari o seksu sa ćelavom Eni koja boluje od alopecije, a jednom prilikom u pustinji zapali vibrator, ali opet bez logike i razuma, piše Jutarnji list. 

Kainova ne kritikuje samo manjak sadržaja i logike u radnji, već i stil, nedostatak veštine u izražavanju, a ide i toliko daleko da mu zamera odabir vokabulara i strukturu rečenica: 

"Ne samo da je značenjski sasvim pogrešno upotrebljavao reči, već su one i pogrešno struktuirane u okviru rečenice do te mere da Penova proza pre podseća na delo onlajn prevodioca nego čoveka." 

Ipak, u kontekstu spisateljskih pokušaja slavnih osoba Penovo delo nije ni najgore ni najbolje. Dokazao je, slažu se kritičari, da nije samo osrednji pisac poput Pamele Anderson ili Čarlija Šina, ali od Morisija nije daleko - tekst je pretenciozan i razmeće se "velikim rečima", ne da bi izraz bio lepši i bolji, nego da bi delo delovalo pametnije.

Ako pogledate na Amazonu, videćete da je književnik Salman Ruždi za roman "Bob Honey Who Just Do Stuff" napisao kako "pretpostavlja da bi se mogao svideti Tomasu Pinčonu i Hanteru S. Tompsonu". Međutim, radi se o književnicima koji su zaronili u najmračnije kutke američkog života da bi oslikali neke mnogo univerzalnije ideje. 

2024 © - Vesti online