Ponedeljak 30.04.2018.
17:55
Vestionline

Haradinaj za španske medije: Porediti Miloševićevu represiju i Madrid... To je uvreda

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

"Španijo, pomozi"!

U intervjuu za španski dnevnik Pais, Haradinaj je rekao da je Kosovo odabralo stranu, da želi da sačuva dobre odnose sa SAD i postane član evroatlantske porodice i izrazio nadu da će krajem ove ili početkom 2019. Kosovo dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o razlozima Španije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, Haradinaj je rekao da Kosovo i Katalonija nemaju ništa zajedničko, da je svaka analogija besmislena i da Priština nikada neće priznati nezavisnost Katalonije. 

"Kosovo je nastalo dezintegracijom jugoslovenske federacije u krvavom procesu, svako protiv svakog. To nije slučaj sa Španijom gde se poštuju građanska i politička prava. Ne može se porediti represija pod režimom Slobodana Miloševića sa stanjem u Španiji, to bi čak bilo uvredljivo. I nije reč o izbegavanju sličnosti, one ne postoje", rekao je Haradinaj. 

Kosovski premijer, piše Pais, svestan je da španski premijer zbog Kosova ne želi da učestvuje na samitu EU i Zapadni Balkan u Sofiji, iz straha da katalonski secesionisti to ne upotrebe u svoju korist, ali je ipak rekao da je "spreman na svaki kontakt" i da bi mu bila "čast da pozdravi španskog premijera jer ima puno tema za razgovor kao što su, na primer ekonomska ili kulturna saradnja". 

"Nismo u orbiti ruskog uticaja"

"Rahojev veto (na zajedničku deklaraciju za samit u Sofiji) je nesrećan jer Kosovo veoma poštuje Španiju kao naciju i kao konsolidovanu demokratiju. Kao i ostale zemlje nastale raspadom Jugoslavije, od Kosova do Makedonije, težimo da budemo shvaćeni i nadamo se da će nas jednog dana Španija prihvatiti kao člana porodice kojoj pripadamo", rekao je. 

Haradinaj je rekao da Kosovo sa SAD ima "odnose lojalnosti i poverenja" i da je njihova uloga u regionu "i dalje neophodna jer se Balkan još nije sredio i zato je bolje da budu tu". 

Kada govori o neprijateljima Haradinaj ima na umu dve sile, jednu regionalnu - Tursku i drugu globalnu - Rusiju, piše Pais. 

"Mi smo odabrali stranu - da budemo deo Evrope i Atlantskog saveza. Naša demokratija je mlada ali naš cilj je da postanemo deo evroatlantske porodice i da zadržimo dobre odnose sa SAD. Nismo u orbiti ruskog uticaja. Sem toga Moskva deluje oprezno i ne želi otvoreno da destabilizuje region ali smo zabrinuti zbog određene vrste aktivnosti na njihovoj agendi ovde", rekao je Haradinaj precizirajući da misli na "čitavo okruženje".

2024 © - Vesti online