Utorak 01.05.2018.
08:00
Z. M. - Vesti

Udruženi za obnovu sela

Vesti
Da okupljanje postane tradicija: Meštani Rudne Glave na veselju u Beču

Rešili su da se okupe i van rodnog kraja uz dobru muziku i specijalitete jednog od najstarijih bečkih restorana u centru grada.

Arheološko nalazište

Rudna Glava ima oko 3.000 stanovnika i najveće je selo na teritoriji opštine Majdanpek. Mesto je pod zaštitom
države kao arheološko nalazište od velikog značaja, pošto se u njemu nalazi najstariji rudnik u istoriji čovečanstva, koje datira još iz kamenog doba.

Supruga vlasnika restorana Hofmajster je Svetlana rodom iz Rudne Glave, zbog čega je i pala odluka da prvo okupljanje bude baš u tom lokalu.

Oko 90 Rudnoglavaca i prijatelja se okupilo na druženju koje su organizovali Dragoljub Blagojević i Saša Božinović, a prisutne je zabavljao orkestar Daca i Mrle koji je za ovu priliku doputovao iz Rudne Glave.

- Ovo je početak organizovanja meštana Rudne Glave u Beču. Želimo da ovo okupljanje postane tradicija, pri čemu ćemo pokrenuti širu akciju za prikupljanje sredstava koja će biti namenjena za obnovu sela - objasnio je Božinović.

I druga sela, pre svega iz okoline Negotina, imaju veliki broj građana koji žive u Beču, pa već godinama organizuju slična okupljanja, a sa prikupljenim novcem je dosta obnovljeno u rodnoj grudi.

Na taj način i meštani Rudne Glave žele da pomognu rodnom selu, ali i da se ujedno, na ovim manifestacijama, druže, jer tokom godine je malo vremena za viđanja.

2024 © - Vesti online