Četvrtak 12.11.2009.
15:50
Tanjug

Srbija traži pomoć dijaspore na putu u EU

Zajednički projekat pokrenut je s namerom da uključi srpsku dijasporu u proces evropskih integracija Srbije, izjavio je Srećković, posle potpisivanja Protokola u Ministarstvu za dijasporu.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković veruje da je dijaspora veliki potencijal Srbije
 


"Naš strateški cilj je da budemo moderna zemlja, članica Evropske unije, ekonomski i politički lider na zapadnom Balkanu i faktor regionalne stabilnosti i razvoja, a dijaspora je naš ogromni, a nedovoljno iskorišćeni lobistički potencijal. Zato je cilj projekta da angažujemo i što bolje organizujemo sve naše ljude u rasejanju, kako bi dali još veći doprinos u poboljšanju imidža naše države i našeg naroda", istakao je ministar Srećković.

Projekat "Srbija je u Evropi" trebalo bi da omogući stvaranje jedinstvene mreže udruženja dijaspore, kako bi iskoristili potencijal naših građana u zemljama Evropske unije. Suština tog projekta je da se članovi srpskih klubova, udruženja i organizacija u evropskim zemljama obuče za pisanje projekata kojima će konkurisati za sredstva iz fondova Evropske zajednice, evropskih gradskih i regionalnih fondova, objasnio je Srećković.

"Projekat započinjemo u Saveznoj Republici Nemačkoj, na osnovu izvršenih istraživanja i prepoznatog interesovanja za ovakav vid saradnje", rekao je on i naveo da je "strateški i dugoročni cilj Ministarstva za dijasporu da projekat obuhvati srpsku dijasporu u svim zemljama EU".

2024 © - Vesti online