Nedelja 29.04.2018.
10:53
Vestionline, Sputnjik

Američki mediji: Zastrašujuća ruska mornarica

pixabay.com
 

Ruska Ratna mornarica naziva se "tvrdim orahom", koji ima 72 podmornice, uključujući atomske nosače raketa, podmornice sa krstarećim raketama i jedinstvene aparate za specijalne operacije.

"Popular mehaniks" navodi da Rusija poseduje mnogobrojnu flotu podmornica za specijalne namene, među kojima su dve ogromne "ploveće baze" koje su namenjene za transport mini-podmornica za duboko zaranjanje. 

List skreće pažnju na "zastrašujuću" podmornicu B-90 Sarov koja je, po njegom mišljenju, poligon za testiranje nove nuklearne trijade Status 6. 

- "Status 6" je namenjen za napad na kopnene ciljeve (luke, gradove) sa gigantskom termonuklearnom bojevom glavom od 100 megatona. On može da zaobilazi američku protivodbranu i uništava ciljeve u priobalnom području, šaljući na njih cunamije i praveći ih nepogodnim za život zbog radioaktivnih padavina - navodi se u članku. 

B-90 Sarov je ruska dizel-podmornica, jedini brod Projekta 20120. Ona je napravljena na bazi podmornice projekta Sargan, koja je počela da se gradi '80-ih godina, a da se koristi u decembru 2007. godine. 

Krstareće rakete nove generacije, podvodni dronovi, hipersonična interkontinentalna raketa "Avangard", koja udara poput meteora, zastrašujuća raketa "Sarmat", koju na Zapadu zovu "Satana", sistem hipersoničnih raketa "Kindžal", kao i lasersko oružje - novo je rusko oružje koje je Vladimir Putin predstavio u godišnjem govoru o stanju nacije, prenosi Sputnjik.

2024 © - Vesti online