Nedelja 29.04.2018.
00:58
Srna, Vestionline

"Srbi treba da budu konstitutivan narod Crne Gore koja nad njima sprovodi etnocid"

Tanjug
Foto: Ilustracija

Predsednik Političkog saveta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić rekao je Srni da zaključak o "pravnom priznanju" srpskog naroda znači da će ta partija insistirati da se Srbi ustavno-pravno pozicioniraju kao konstitutivni narod.

- Kada to kažem, mislim na Ustav, ali i na čitav set identitetskih zakona koje treba usvojiti. Postoji Zakon o Matici crnogorskoj, kojim se predviđa finansiranje te ustanove, a ne postoji zakon o Matici srpskoj. Pa onda jezik. Crnogorski jezik je prvi u Ustavu, a onda su svi ostali svrstani u drugu kategoriju - rekao je Aleksić.

Navodeći da Srbi u Ustavu Crne Gore sada nemaju nikakav status - niti su manjina, niti konstitutivni narod, Aleksić ističe da se trećina građana Crne Gore izjašnjavaju kao Srbi i da samim tim ne mogu biti manjina.

- Nije normalno da Srbi budu manjina. Normalno je da budu konstitutivni narod. Albanci u Makedoniji, kojih ima 20 odsto, su konstitutivni narod i bez njih se ne može formirati vlast u Makedoniji, a mi nemamo nikakav status i ne možemo da učestvujemo u vlasti u Crnoj Gori - rekao je Aleksić.

On je poručio da Nova srpska demokratija neće prestati da insistira na ustavnopravnom pozicioniranju Srba kao konstitutivnog naroda u Crnoj Gori, ali i da će ovu državu, sve dok se to pitanje ne reši, smatrati "neprijateljskom".

- To tražimo i tražićemo dok nas bude. I sve dok to Crna Gora ne omogući, smatraćemo je neprijateljskom zemljom koja prema nama sprovodi politiku etnocida, diskriminacije i aparthejda - naglasio je Aleksić.

On je pozvao sve političke subjekte koji okupljaju Srbe da se založe za njihova konstitutivna prava.

2024 © - Vesti online