Samo da Radiši bude bolje

D. N. Petrović
Stanka sa sinovima Radišom, Petrom (u krilu) i Stefanom

Jedino je, zahvaljujući skromnim prilozima nekoliko naših čitalaca, mali Radiša, koji još ne govori i ima probleme sa sluhom, bio u Beogradu na pregledima, a potom je imao i hiruršku intervenciju na mošnicama.

Da Bandovići ne bi ponovo putovali u Beograd operacija je obavljena u prijepoljskoj bolnici. To smo saznali i kad smo posetili Bandoviće da im uručimo nove priloge Ratka Crnića iz Melburna od 100 australijskih dolara (u dinarskoj protivvrednosti), Nusreta Bukvića iz Nemačke 50 evra i Radojke Tešić iz okoline Toronta od 100 dolara.

Često bez hleba i mleka

- Dete ima osiguranje, ali neke od lekova moramo da kupimo. Potrebno nam je i da dva-tri dana, dok on bude na pregledima, budemo u Beogradu, a uz sve to i da prehranimo ostatak porodice. Mnogo nam je značilo 400 evra koje su nam poslali dobri ljudi sa raznih strana sveta. Hvala im gde čuli i ne čuli, nama su svaki dinar i svaki evro kao kuća, zlata vredan - priča Slobodanova supruga i Radišina majka Stanka i stidljivo nam objašnjava da svojoj deci često ne može da obezbedi mleko i hleb.

- Operisan je u predelu mošnica gde je postojala izvesna anomalija za koju smo tek nedavno saznali i za sada se dobro oseća. Za koji dan ići ćemo na kontrolu, nadamo se da neće biti posledica. Pre operacije u Prijepolju bili smo u Beogradu na nekoliko klinika sa nadom da će lekari utvrditi zašto Radiša ne govori, u čemu je problem, kakvo je dalje lečenje i hoće li progovoriti. Rekli su nam da ima nade i zakazali snimanja na skeneru i magnetnoj rezonanci za drugu polovinu maja - priča Slobodan i dodaje:

D. N. Petrović
Beda: Slobodan i Stanka u svom "domu"

- Zbog nemaštine i stalne borbe za golo preživljavanje, nismo Radišu na vreme lečili. Bojimo se teških posledica. O tome šta će biti preduzeto znaćemo posle zakazanih snimanja.

Slobodan je nadničar i mučenik koji svoju porodicu izdržava kopajući, koseći i tovareći ugalj (kad ima posla) u obližnjem rudniku Štavalj. Onim što zaradi ne može da pokrij sve potrebe svoje porodice. Zato su im ovi darovi stigli i u više nego dobar čas.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nešto novca potrošićemo za lekove (majka i supruga nemaju osiguranje, pa sve moramo da platimo), nešto za najneophodnije namirnice, a većinu ćemo sačuvati za novi put nade u Beograd i Radišino lečenje. O drugim stvarima za sada ne možemo ni da razmišljamo.

Eventualna popravka kuće,koja samo što se nije srušila i u kojoj se tokom zime smrzavamo, za sada je samo naša pusta želja. Hvala našim dobrotvorima Ratku, Nusretu i Radojki, mnogo nam znači njihova pomoć. Neka ih Bog čuva i sreća prati! - poručuje Slobodan Bandović.

I Hido apeluje na zemljake

Poznati humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović kaže da je porodica Bandović jedan od njegovih "najtežih slučajeva". Njih su pogodile dve nevolje: ozbiljna bolest deteta i teška sirotinja koja najviše pogađa mališane: Stefana, Radišu i Petra.
- Ovoj porodici treba pomoći, nemoćni su da se sami izvuku iz problema koji ih prate, a od opštine i države nema nikakve pomoći. Zato pozivam sve čitaoce "Vesti" i sve dobre ljude da im pomognemo da spasu dete i, ako ne sagrade novu, bar da poprave postojeću straćaru, koja se teško može nazvati kućom - kaže Muratović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online