Petak 27.04.2018.
17:56
b92.net, Vestionline

Oglasio se Plenković: "Radi se o dva sveta"

Tanjug
Foto: Arhiva

Plenković je najavio da će sastanke tim povodom održati kada se predsednica Kolinda Grabar Kitarović vrati iz Skoplja.

- To je loša odluka, tu nema reciprociteta. Nema nikakvog reciprociteta iza činjenice koju je juče već rekao Damir (Krstičević), o dva sveta. Svet poštovanja, digniteta i politika neprimerenih, uvredljivih izjava i provokacija, koju je više puta pokazao srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kada se predsednica vrati iz Skoplja, održaćemo odgovarajuće sastanke - kazao je Plenković novinarima u Zagrebu. 

Upitan da li je jedna od opcija povlačenje hrvatskog ambasadora iz Srbije, hrvatski premijer je rekao da opcija ima više: 

- Nema nikakve žurbe. Potpredsednik vlade i ministar obrane ići će dalje svojim putem. Hrvatska ima svoje zadatke u okviru NATO i EU, a odnose sa Srbijom ćemo morati razmotriti, kako i na koji način ćemo ih voditi - kaže on. 

Sa predsednicom je u kontaktu, rekao je Plenković na pitanje da li su razgovarali o tome. 

- Hrvatska ima obzira prema svom dignitetu. Nema uporedjivanja neuporedivog, nećemo dozvoliti da nam se lepe etikete koje će otpasti pre nego se zalepe - poručio je Plenković, preneli su hrvatski mediji. 

Vlada Srbije proglasila je nepoženim potpredsednika hrvatske vlade i ministra odbrane Damira Krstičevića, kao kontrameru na odluku hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da zabrani ulazak u Hrvatsku srpskom minstru odbrane Aleksandru Vulinu. 

"Mere reciprociteta Vlada Srbije donela je kao odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina u ovu državu", saopšteno je iz srpske vlade.

2024 © - Vesti online