Petak 27.04.2018.
17:31
rts.rs, Vestionline

Pompeo u sedištu NATO: Opseg ruske agresije zahteva odgovor

EPA/MIchael Reynolds
Majk Pompeo posetio NATO

Majk Pompeo je, na svom prvom putu u inostranstvo u svojstvu državnog sekretara, počeo posetu Briselu nizom sastanaka u sedištu NATO, čiji je cilj da naglasi značaj Alijanse u globalnom okruženju ispunjenom konfliktima, kao što su krize u Avganistanu, Siriji Iraku i Ukrajini, prenosi AP.

- Posao koji se danas ovde obavlja je neprocenjiv i naši ciljevi su važni, a ova misija puno znači za SAD - rekao je Pompeo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

Predsednik Tramp je, dodao je Pompeo, "jako želeo da dođem ovde i srećan sam što smo uspeli u tome, radujem se produktivnoj poseti".

Na jutrošnjem sastanku fokusiranom na Rusiju, ministri spoljnih poslova NATO su se složili oko "opsega ruske agresije" i da ona "zahteva odgovor", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

AP navodi da je Pompeo, samo nekoliko časova nakon polaganja zakletve odleteo za Brisel na pripremni sastanak uoči samita lidera država NATO-a koji se održava u julu.

"Ništa nije kao i obično" kada je u pitanju Rusija

Neimenovani visoki zvaničnik SAD naveo je da je cilj Pompea, donedavnog direktora CIA, da osigura da NATO zadrži jedinstven stav da "ništa nije kao i obično" kada je u pitanju Rusija i da podstakne članice Alijanse da ispune obavezu trošenja dva odsto BDP na odbranu.

Stejt department je saopštio da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO.

- Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on - rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Dosadašnji direktor CIA zamenio je na tom mestu Reksa Tilersona, kojeg je Tramp prošlog meseca otpustio.

2024 © - Vesti online