Četvrtak 26.04.2018.
16:24
republika.rs, Vestionline

Eskobar je imao jednog neobičnog kućnog ljubimca, a Kolumbija zbog toga ima problem

commons.wikimedia.org/Frank Wouters
 

Osamdesetih godina XX veka vođa narko-kartela Medeljin prokrijumčario je četiri nilska konja iz zoološkog vrta u Kaliforniji i doveo ih na svoje imanje "Hasijenda Napoles", 250 kilometara severozapadno od Bogote.

Pored žirafa, slonova i tigrova, tu su našli svoj novi dom. Tamo i danas žive i potpuno su prisvojili teritoriju.

A sve to zbog nemarnosti kolumbijskih vlasti. Kada je kartel Medeljin razbijen početkom 90-tih godina prošlog veka, imanje je stavljeno pod kontrolu države, a životinje iz Eskobarovog privatnog zoološkog vrta su premeštene.

Izuev nilskih konja, koji su se sakrilii u jezeru na imanju.

Tek mnogo godina kasnije vlasti su ih primetile, jer su se u međuvremenu razmnožili. Dok je jedan deo ostao na imanju, koje je delimično pretvoreno u tematski park, više od deset ovih životinja i dalje živi u divljini i predstavlja opasnost po stanovništvo i ekosistem.

Vlasti Kolumbije ne znaju šta će s njima. Kontrolisani lov na njih zabranjen je pod pritiskom boraca za zaštitu okoline, a sredstva za kontrolu produženja vrste bila su dovoljna za kastraciju pet mužjaka.

Aktivisti za zaštitu životne sredine veruju da je preseljenje u zoološke vrtove jedino rešenje. Šest nilskih konja će još ove godine biti smešteno, ali nigde u zemlji nema mesta za smeštaj ostalih.

Zahvaljujući Eskobarovoj ljubavi prema ovim životinjama, Kolumbija je danas, posle Afrike, na drugom mestu u svetu po broju nilskih konja, a po svemu sudeći, tako će i ostati.

2024 © - Vesti online