Četvrtak 26.04.2018.
19:11
Z. Mirković - Vesti

Zakonom zabraniti ustaške simbole!

EPA/OSKAR HOEHER/EXPA
Za Zakon o zabrani veličanja nacizma

- Kao socijaldemokratski funkcioner, antifašista i Austrijanac kojem mnogo znače demokratske osnove Druge Republike, podržavam inicijativu mojih kolega iz SPO u potpunosti za izmenom Zakona o zabrani veličanja nacizma. Smatram da je neophodna dopuna zakona zabranom ustaških simbola. Samo promena zakona i pravna zabrana tih simbola je pravna mera koja može da omogući delovanje protiv ustaškog pira - ocenio je on povodom komemoracije u Blajburgu, koja je ove godine naišla na veliko negodovanje austrijskih političara i javnosti.

Štokinger je za "Vesti" kazao da je izlaganje ustaških simbola, HOS-ovih oznaka i hrvatske šovinističke retorike sramota prema žrtavama i njihovim potomcima, Srbima, Jevrejima i Romima i Austrijancima kojima znače antifašističke, demokratske i suverene osnove Republike Austrije.

On je kritikovao što austrijski kancelar Sebastijan Kurc nije našao prave reči osude takvog ponašanja na komemoraciji u Blajburgu. Kurc je ocenio je da nije u mogućnosti da zabrani održavanje komemoracije u Blajburgu.

Na pitanje da li će uslišiti zahtev koruških vlasti da se zakon o zabrani veličanja nacizma proširi na ustaške simbole, Kurc nije želeo da odgovori.

Međutim, on je kazao da kršenje aktuelnog zakona mora biti dosledno kažnjavano.
 

2024 © - Vesti online