Četvrtak 26.04.2018.
11:32
Vestionline, Srna

Austrija oštro: Ako u Blajburgu čuju "Za dom spremni"...

EPA/OSKAR HOEHER/EXPA
Ove godine u Blajburgu bez ustaških simobola, bar je takav plan

Tako će svi koji budu nosili simbole ustaške Nezavisne Države Hrvatske ili uzvikivali "Za dom spremni!" na licu mesta biti kažnjeni, najavljuju austrijski mediji.

Na austrijskoj teritoriji održava se najveći fašistički skup u Evropi - poručuju političari u Beču, koji traže jedinstven zakon za EU kako bi se kažnjavali oni koji nose simbole fašizma. 

Austrijski političari, i desnica i levica, ujedinjeni su u stavu da na komemoraciji u Blajburgu treba sprečiti svaki pokušaj isticanja takvih simbola. 

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska biskupska konferencija i "Počasni blajburški vod" će ove godine pažljivo organizovati okupljanje kraj Blajburga kako bi bili izbegnuti incidenti.

"Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore sa ustaškim kapama koji su dolazili na Blajburško polje. To su provokatori jer je uglavnom reč o mladima koji nisu mogli da imaju nikakve veze sa ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identifikovala", tvrde na zagrebačkom Kaptolu. 

Potpredsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, za razliku od austrijske javnosti, tvrdi da proteklih godina "nije video one koji su isticali ustaške simbole". 

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg skupa na Blajburgu, mestu na kome su uglavnom ubijeni pripadnici ustaškog pokreta, premijer Austrije Sebastijan Kurc objasnio je da nema ovlašćenja da ga zabrani, jer skup ne organizuje država već Crkva.

Austrijski evroparlamentarci, pak, smatraju da EU treba da donese jedinstveni zakon koji bi vredeo za sve članice, a kojim bi bilo zabranjeno isticanje ustaških i fašističkih simbola, te veličanje fašizma.

2020 © - Vesti online