Sreda 25.04.2018.
23:44
b92.net

Ova planeta je toliko mračna - naučnici ne znaju ni kako izgleda

pixabay.com
 

Taj ogromni gasoviti svet veličine Jupitera, za koga kažu da je "tamniji od uglja", jedna je od najmračnijih planeta ikada primećenih u svemiru. Ona je u stanju da "proguta" i do 99 odsto svetlosti koju emituju okolne zvezde. 

Naučnici su pretpostavku o izgledu mračne planete izneli pomoću "tranzitne metode", na osnovu koje se meri pomračenje udaljene zvezde u trenutku kada planeta prolazi ispred nje. Na taj način, uspeli su da posmatraju i pokušaju da je opišu tu planetu. 

Autor istraživanja, astronom sa britanskog Univerziteta Kili, Teo Močnik rekao je za magazin New Scientist: 

- Od svih tamnih planeta koje sam mogao da pronađem u literaturi ova je među prvih pet. Mislim da je treća. 

Položaj planete WASP-104b je takav da je jednom svojom stranom uvek okrenuta Suncu, dok je njena druga strana stalno okrenuta suprotno od Sunca. To za posledicu ima da sa jedne strane traje večni dan, dok je sa druge strane stalno noć.

Naučnici pretpostavljaju da je osvetljena strana planete mračna zbog toga što se na njoj ne formiraju led i oblaci, koji odbijaju zračenje zvezda i tako osvetljavaju planetu. 

Ipak, ovo nije najmračnija planeta u svemiru. Ta "čast" pripada planeti TrES-2b, prvi put otkrivenoj 2011. godine. U vreme njenog otkrića, astronom Dejvid Kepler je izjavio: 

- TrES-2b znatno manje reflektuje svetlost od crne akrilne boje. Ona je zaista neki dalek otuđen svet.

Ovakva otkrića podsećaju nas koliko je Zemlja zaista mala u poređenju sa ostatkom univerzuma, kao na to koliko bi još istraživanja moglo da bude sprovedeno.

2024 © - Vesti online