Četvrtak 26.04.2018.
02:11
I. Kozarski - Vesti

Čime bi se tukle velike sile (4): Kinezi se iskrcali u Africi

commons.wikimedia.org
Kineska mornarica

Kina samostalno radi na stvaranju lovačkog aviona pete generacije, što je do sada pošlo za rukom samo SAD i Rusiji. Njeni poslednji poduhvati u konstrukciji tenkova ili raketnog oružja ne zaostaju za savremenim modelima, a velika pažnja poklanja se razvoju flote, koja je nedavno dobila i prvi nosač aviona.

Kina je sprovela ozbiljnu reformu strukture oružanih snaga koja se sada deli na pet zona. Nije reč samo o zameni naoružanja, nego i o žestokoj borbi s korupcijom u oružanim snagama, što se u Kini kažnjava smrću.

Stvorena su i dva nova vida: raketna i vojska strateške namene. Odbrambeni rashodi Kine stalno rastu i trenutno predstavljaju 1,3 odsto BDP-a.

Istovremeno, Kina širi svoj uticaj u svetu, pa je prošlog jula grupa brodova otplovila u Džibuti, gde grade bazu materijalno-tehničkog obezbeđenja. Zapravo, reč je o prvoj kineskoj vojnoj bazi u drugoj državi, sličnoj onima koje Rusija drži u Siriji.

Kinesko ministarstvo odbrane nekoliko puta je saopštavalo da će baza u Džibutiju biti korišćena za mirovne operacije, dostavu humanitarne pomoći i borbu s piratima na Rogu Afrike. Ali eksperti smatraju da će baza omogućiti Pekingu da obezbedi svoje interese u tom regionu i više utiče na zemlje važne za ekonomiju.

2024 © - Vesti online