Petak 23.07.2010.
16:22
Tanjug

Rusi pobedili na Paliću

Palićki toranj za najbolju režiju pripao je Benjaminu Hajzenbergu za austrijkso-nemačku koprodukciju ''Pljačkaša'' a Specijalna nagrda španskom filmu ''Debeli ljudi'' Danijela Sančeza Alvareza.


Članovi žirija bili su Jana Puskala (Jaana Puskala) iz Finskog filmskog instituta, slovenačka glumica Iva Krajnc, izraelski reditelj Eran Kolirin i srpski reditelj Vladimir Paskaljević.


Pobednik drugog takmičarskog programa ''Paralele i sudari'' je gruzijski film ''Ulični dani'' Levana Koguašvilija, kome je pripala nagrada "Tolerans avord" (Tolerance Award), odlučio je žiri kritike.


Specijalno priznanje u istom programu dobio je film ''Iskušenje Svetog Tonija'', ciji je reditelj Veiko Ounpua iz Estonije.

Članovi žirija bili su profesorka istorije filma i estetike na Univerzitetu u Parizu i filmski kritičar Eugeni Zvonkin (Eugenie Zvonkine) i novinari i kritičari Stefan Dobriou (Rumunija) i Vladan Petković (Srbija).


Uručenjem nagrada večeras se na Letnjoj pozornici na Paliću završava festival na kojem su od 17. jula prikazana 22 filma u dva takmičarska programa i veći broj ostvarenja iz oko 30 zemalja u pratećim ciklusima.

2024 © - Vesti online