Četvrtak 26.04.2018.
00:55
Lj. I. - Vesti

Pompeo se provukao u Senatu

EPA
Ništa bez pomoći Trampa: Majkl Pompeo

Glasanje u Senatu završeno je sa 11 glasova "za" i 10 "protiv" Pompea, a Tramp je lično morao da ubeđuje republikanskog senatora Randa Pola iz Kentakija da promeni mišljenje. Čak i da se to nije dogodilo na Odboru, Pompeo bi bio imenovan za državnog sekretara na punoj sednici Senata, ali bi to bilo odugovlačenje i predstavljalo bi novu blamažu administracije Donalda Trampa.

Dvojica demokratskih senatora su glasala za republikanski predlog. Senatori Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije i Džo Doneli iz Indijane će krajem ove godine imati izbore za svoja senatska mesta, te strahuju da bi ih birači videli kao destruktivne, tim pre što konačno i ne bi mogli da spreče imenovanje Pompea koji je imao veću naklonost kad je biran za direktora glavne tajne službe. Tada je za njega glasalo 14 senatora.

Vrući krompiri

Pompea čekaju izuzetni izazovi. Već je uključen u krajnje neizvesnu pripremu Samita Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, a na stolu je i američka pozicija prema Siriji, nikad lošiji odnosi sa Rusijom, blokada Katara (centra američke vojske za Bliski Istok) od susednih arapskih zemalja, nerešena kriza u Ukrajini i uzdrmano poverenje saveznika.

Podsetimo, Reks Tilerson je smenjen iznenada sa mesta državnog sekretara 13. marta, zbog ozbiljnih razmimoilaženja u stavovima sa predsednikom Trampom. Ni on nije lako prošao kroz Senat, jer je na sednici u punom sastavu za njega glasalo 56, a protiv je bilo 43 senatora, što je neuobičajeno slaba podrška.

2024 © - Vesti online