Četvrtak 26.04.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti

Španci na braniku Kosova

youtube.com/Miloš Serbia
Mrtvo slovo na papiru: Beograd digao ruku od kolevke

Rahoj je, kako je objavio "El Pais", vetom na predlog teksta deklaracije samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji na kojem treba da učestvuju i kosovski predstavnici, iznova demonstrirao protivljenje nezavisnosti Kosova, dok je Srbija prvobitno bila bez stava, a predsednik Aleksandar Vučić ukazivao da do skupa 17. maja ima vremena. Međutim, posle aprilskog susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je promenio mišljenje i potvrdio učešće.

Uz Špance Rumunija i Kipar

Rumunija i Kipar su se pridružili Španiji i odbili da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, jer ne žele da sede za istim stolom s kosovskim predstavnikom.
Kako se čuje u Briselu, kao i Španija smatraju da Kosovo ne sme da bude tretirano kao zemlje regiona i zato ne žele da budu učesnici, niti da imaju zajedničku fotografiju s kosovskim predstavnikom.

- Objasnio sam sve kako to ide, kao i da bi samit bez Srbije značio štetu i problem za nas i da mi to sebi ne možemo da dopustimo - rekao je Vučić.

Istovremeno sa Rahojevim vetom, prema rečima lidera Zdrave Srbije Milana Stamatovića, Vučić lobira kod članica EU koje ne priznaju NATO državu Kosovo da se ipak pojave na Samitu i "legitimišu prištinski teroristički dvojac i njihovu zločinačku tvorevinu".

Tanjug/AP
Marijan Rahoj

- Ako nacionalno i državno odgovorne snage u zemlji hitno ne spreče da Vučić uzurpira i nipodaštava ustavne nadležnosti predsednika Republike, Srbiji preti kolektivna zaraza "stokholmskim sindromom" zbližavanja žrtve i otmičara, odnosno zlostavljača, na jednoj, i okretanje leđa prijateljima u svetu, na drugoj strani - saopštio je Stamatović i upozorio da bi, ako Vučić nastavi sa "suicidnom politikom, Rusi, Kinezi ili Španci mogli sebi da postave pitanje zašto bi bili veći Srbi od Srba".

Učešće Marijana Rahoja na bugarskom samitu je neizvesno i pored kompromisa da se u nacrtu sofijske Deklaracije ne pominju "države" Zapadnog Balkana, već samo "partneri".
Cela priča o tom skupu i kosovskom učešću, prema tumačenju Dušana Prorokovića, sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, prošla bi potpuno nezapaženo da nije bilo Španije i njenog premijera.

Ni slovo od Albanaca

Španski premijer je, prema saznanjima Tanjuga, učešće na samitu uslovio zahtevom da predstavnik Kosova ne govori na skupu, niti da sedi sa liderima EU i Zapadnog Balkana. Takođe će, kako se čuje u Briselu, zbog protivljenja Rahoja da mu potpis bude na Deklaraciji sa potpisom predstavnika Kosova, potpis staviti 28 članica EU, bez Zapadnog Balkana.
Španija se, inače protivi i delu strategije proširenja EU, odnosno što je Kosovo u istoj ravni kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

- O čemu pričamo kad je vlast u Srbiji potpisnik Briselskog sporazuma, a srpski zvaničnici se već šest godina sastaju sa albanskim i Aleksandar Vučić se viđa sa Hašimom Tačijem. Šta se pravimo blesavi kao da status Kosova nije rešen - zapitao je Proroković.

Principi preči od šampionata

Španija je zbog principijelnog stava izgubila pravo da bude domaćin predstojećeg Evropskog prvenstva za juniore i takmičare do 23 godine u dizanju tegova, jer nije prihvatila da na takmičenju učestvuje i predstavnik Kosova.

On kaže da ovo ponašanje mnogo više govori o nama nego o Špancima i ističe da je vidno da vladajuća garnitura, po pitanju Kosova vodi "konfuznu i šizofrenu politiku".
 

N. Đurović

Dragomir Anđelković: Lako je njima, veliki su...

Španci su Srbi kad brane svoje, kaže analitičar Dragomir Anđelković i dodaje da tim stavom Madrid hoće da onemogući secesionizam u EU.

- To neće nešto preokrenuti, ali je dobar manevar i za nas. Oni su važni kao velika članica EU i NATO , a mi mali i 1999. bombardovani, pa ne možemo da govorimo isto što i oni, ali je važno da nam daju vetar u leđa - komentariše Anđelković pitanje "Vesti" kako je Madrid postao veći borac za srpski interes od Beograda.

Stav srpskog rukovodstva o odlasku u Sofiju, reklo bi se, nije ni usaglašen, jer je početkom meseca šef diplomatije Ivica Dačić najavio da će Srbija biti učesnik skupa, ali da će "dobro proučiti situaciju kako nikome ne bi dala alibi da tvrdi da je doprinela priznanju Kosova".


Ko će u Sofiju?
- Do sada nije, koliko sam upoznat, doneta odluka ko će iz Srbije učestvovati na samitu u Sofiji - rekao je Dačić prošle nedelje i novinarima rekao da to pitanje treba uputiti predsedniku Srbije i premijerki Ani Brnabić, budući da je reč o sastanku šefova država i vlada.

2024 © - Vesti online