Sreda 25.04.2018.
11:12
www.dw.com

Nemačka: Ponovo stop za Erdogana?

EPA/Erdem Sahin
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je ponovio stav vlade o zabrani predizbornih nastupa stranih političara u Nemačkoj.

"Imamo jasnu poziciju. Tri meseca pred izbore u drugoj državi na području Nemačke neće biti sprovođene predizborne kampanje političara iz te zemlje", rekao je Mas na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Kanadi. On je dodao da to važi za sve, 2bez obzira odakle oni dolaze".

Erdogan je u intervjuu za televiziju NTV izjavio da će u jednoj zemlji, ne navodeći kojoj, razgovarati sa turskim državljanima. On je rekao da će to biti u sportskoj dvorani koja prima između 10.000 i 11.000 ljudi.

U Nemačkoj živi 1,4 miliona građana sa turskim pasošem - dakle potencijalnih glasača. To je ujedno najveći Turaka sa pravom glasa koji živi u nekoj drugoj državi. Nemačka je generalno zabranila predizborne nastupe političara iz zemalja koje nisu članice EU i to tri meseca pre izbora u njihovoj zemlji. Ova zabrana je reakcija na spor između Turske i Nemačke pre referenduma o reformi ustava i zabrani nastupa turskih političara.

Zabranu pojedinačnih nastupa turskih političara u Nemačkoj pred referendum vlada u Ankari je nazvala "nacističkom praksom". Ovaj spor je bio povod što su se nemačko-turski odnosi znatno pogoršali.

Činjenica je da su birači u inostranstvu za turske stranke mala, ali veoma interesantna grupa. U Evropi živi oko 2,5 miliona Turaka s pravom glasa. To nije mnogo u odnosu na 55 miliona birača. Birači u inostranstvu su posebno omiljeni kod predsednika Erdogana.

Turci koji žive u inostranstvu bi mogli da budu tas na vagi. Za uspeh u prvom krugu je Erdoganu potrebno 50 odsto glasova. Ako pogledamo izbore održane 2015. i 2017. godine, kada je Erdogan osvojio 51, odnosno 50 odsto glasova, vidimo da i mali broj birača u inostranstvu može da odluči.

2024 © - Vesti online