Utorak 24.04.2018.
20:11
G. Gligorević - Vesti

Pejzaži kao inspiracija

G. Gligorević
Izložba slika u Torontu

Vladimir Stjepanović, direktor SNA i kustos izložbe, istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je okupio sve ove umetnike na jednom mestu i što posetioci mogu da vide različite pristupe, ideje i umetnička rešenja kada je u pitanju pejzaž.

Inače, izložba je prodajnog karaktera i za slike vlada veliko interesovanje.

Za slikara Miloša Bojovića prava, istinska energija nalazi se u prirodi.

- Ta energija nikad ne stoji i ako joj se približiš bićeš bogatiji, a ako se udaljiš bićeš siromašniji. Slikam pejzaže upravo zbog takve energije u prirodi - rekao je Bojović.

Đuru Lubardu privlači i fascinira svetlost, i to je osnovna koncepcija po kojoj stvara pejzaže.

- Uvek težim da očistim pejzaž, da na njemu ne bude nikakvih zagađenja i prljavštine koje je prirodi naneo čovek - poručio je on.

Slike Vladimira Stjepanovića nisu klasični pejzaži, nego pejzažna arhitektura i pripadaju "Kosovskoj vertikali", ciklusu ulja na platnu. Za te radove on kaže: "To je moje ogledalo u kome se ja ogledam".

Lista autora

U Galeriji SNA izložena su dela Mihaila Gligorića Gliše, Roberta Karlija, Vladimira Stjepanovića Gabelića, Daglasa Edvardsa, Zorana Zografa Suvajca, Đure Lubarde, Stande Sedlaka, Bojana Vidovića, Miloša Bojovića, Stanislava Plavčića i Ghazaleh Naderian.

2024 © - Vesti online