Utorak 24.04.2018.
09:41
Vestionline

"Veličanje ustaša je uvreda za Srbe, ali šta ćemo sa rehabilitacijom Nedića i četnika"

www.mc.rs

On je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na RTV1, povodom skandala na komemoraciji u Jasenovcu, kada su dva pripadnika HOS-a razvili zastavu sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", izjavio da je veličanje ustaštva kroz taj poklič najteža moguća uvreda za žrtve jasenovačkih logora smrti i pozdrav koljačima i zločincima.

- Jasenovac - koncetracioni logor je jedno od najvećih stratišta i zločin nad pretežno Srbima, pa onda Jevrejima i Romima koji su izgubili svoje živote samo zato što nisu bili Hrvati - kazao je Omerović.

Istakao je da je očigledno da Hrvati imaju problem sa identitetom i istorijom ali, kaže, to je već njihov problem i problem njihove prošlosti.

- Ali šta ćemo mi sa našom istorijom i našom prošlošću? Šta ćemo sa rehabilitacijom Nedića i pojedinih četnika i svim zločinima koji su rađeni u dosluhu i po nalogu Vermahta - zapitao je Omerović.

Kako kaže, u svim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije tolerišu se i nekad potpomažu desničarske stranke i ideologije, zločinci se nazivaju herojima, a nema iskrene volje za pomirenjem.

- Mi imamo problem da shvatimo da onaj koji je činio zločin, nije to činio u ime Srba, Hrvata itd. već je činio to u ime pogrešne politike - istakao je Omerović.

On je dodao da je potez Hrvatske u vezi sa zabranom ulaska ministru odbrane Aleksandru Vulinu "teško razumljiv".

- Hrvatske vlasti su učinile nešto što je teško razumeti. Pogrešno je zabraniti da neko uđe na teritoriju vaše zemlje jer je rekao možda nešto što vam se ne sviđa. Zamislite šta je sve izgovarao Zlatko Hasanbegović (ministar kulture u bivšoj Vladi Hrvatske), pa mi nismo pomislili da mu zabranimo da uđe na teritoriju Srbije - kazao je Omerović.

On je dodao da veruje da Vlada Srbije ipak neće posegnuti za oštrim, populističkim, merama kao odgovor na potez Hrvatske.

2021 © - Vesti online