Ponedeljak 23.04.2018.
21:26
Vestionline, Tanjug

Dodik: Ustav i Dejton sprovoditi kako je napisano

Tanjug
Dodik je poručio da se može čak i aktivirati MAP-a, da mu to ne smeta

Kako je rekao, zbog čega želi da kao član Predsedništva BiH omogući lakše procedure i dogovore za sve, kao i da zajednički nivo ne može da blokira RS.

- Rešenje je jednostavno - da niko nikoga ne spori, niko nikome ne sprečava bilo šta i da svi jedni druge pomažu. Verujem da se samo na taj način mogu nekako resetovati odnosi. Pokušaji koje smo videli u poslednje tri-četiri godine jačanja zajedničkih institucija nisu u duhu Dejtonskog sporazuma niti u našem interesu - rekao je Dodik za sarajevske "Dane - čiji je deo danas objavilo sarajevsko "Oslobođenje". 

Dodik je istakao da želi da se Ustav i Dejtonski sporazum provode onako kako je napisano. 

- Iz tih sam razloga prvenstveno najavio kandidaturu (za člana Predsedništva BiH), mada postoje i neki drugi, partijski razlozi: ja sam predsednik SNSD-a i prirodno je da najjača partija treba da ima kandidate za individualna mesta - rekao je Dodik. 

On je podsetio da ne može da obnovi mandat za predsednika RS zato što je tu dužnost obavljao već dva puta. 

- Da bi se pojačala snaga SNSD-a na izborima, važno je da predsednik bude kandidovan na jednoj individualnoj funkciji. S druge strane, samo Predsedništvo po ovlaštenjima možda ne iziskuje najvažnije političke ličnosti iz Republike Srpske, ali svestan sam i prednosti i svih drugih stvari - naglasio je Dodik. 


Konstatujući da Hrvati i Bošnjaci biraju svog člana Predsedništva, Dodik je rekao da bi želeo da u budućem sastavu Predsedništva BiH bude ekipa koja može da uspostavi princip da niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava. 

- I da pokušamo da napravimo jedan program za BiH koji se sastoji od nekoliko tačaka, a prva bi bila odbaciti bilo kakav intervencionizam u BiH, druga je napraviti program ekonomskih mera zaštite naše domaće proizvodnje, treća - uspostaviti jedan sasvim novi investicioni ciklus i ući u unutrašnje razgovore o sprovođenju Dejtonskog sporazuma - precizirao je Dodik. 

On je dodao da bi volio da BiH pre nego što on uđe u Predsedništvo postane kandidat za EU. 

- Radeći ovde, bio sam često u prilici da iz programa pridruživanja rešavam mnoga teška pitanja. Naša orijentacija ka evorpskom putu nije upitna. Mislim i da je stvoren odličan osnov, mehanizam koordinacije, i taj mehanizam treba da zaživi u svim svojim suštinskim stvarima, kao mesto dogovora, koje će onemogućiti bilo kakav zastoj. EU je moj cilj - naglasio je Dodik. 

Dodik kaže da Predsedništvo BiH ne bi bilo vrhunac njegove karijere, jer tek ulazi u najbolje godine za politiku. 

Lider SNSD-a rekao je da uvođenje skenera na birališta nije provodivo do novih izbora jer bi došli u situaciju ili odgađanja izbora ili da oni ne budu provedeni u skladu sa zakonom. 

- Svi relevantni pokazatelji govore o tome da je to i namera određenih krugova - naveo je Dodik i dodao da se time dovodi u sumnju regularnost izbora, jer bi oni koji bi radili softver za čitanje podataka mogli da kreiraju izbore kako hoće. 

Konstatujući da je mnogo toga nejasno u vezi sa predloženim izmenama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa uvođenje skenera, Dodik je rekao da razume populistički pristup, ali da to unosi više neizvesnosti i više pretpostavki za lopovluk nego što je to sa sadašnjim zakonom evidentirano. 

- Mi želimo izbore 7. oktobra, ali ovaj zakon bi ih samo sprečio - naglasio je Dodik, dodavši da ga ne interesuju priče o nestalom papiru iz Centralne izborne komisije BiH i da je to pitanje za istražne organe. 

Kada je reč o putu BiH ka NATO-u, on je rekao da on nije imao problema sa Akcionim planom za pridruživanje /MAP/ NATO-u, što je svojevremeno odobrio član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović. 

- Ali onda se NATO upleo ovd i rekao da možemo aktivirati MAP tek kada se reši pitanje neke imovine koja je isforsirana od krugova iz Sarajeva - naveo je Dodik. 

On je poručio da se može čak i aktivirati MAP-a, da mu to ne smeta, ali da neće dobiti imovinu koju traže. 

- Kada dođe NATO, mi smo rekli da smo vojno neutralni. Nećemo doneti odluku ni za neki vojni savez s Rusima niti s NATO-om iz niza razloga - zaključio je predsednik RS.

2024 © - Vesti online