Ponedeljak 23.04.2018.
21:47
Vestionline, Tanjug

Odbrana Karadžića traži novo suđenje, tužilaštvo protiv

EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/POOL
Strategija u Bosni bila je defanzivna: Radovan Karadžić

Karadžić je, kako prenosi AP, govorio o tome da su Srbi delovali u samoodbrani u Bosni, a sudije je optužio da su ignorisali izjave svedoka odbrane.

- Postoji toliko dokaza da naša strategija nije bila ofanzivna. Naša strategija je bila defanzivna u čitavoj Bosni. Teritorije nisu preuzete silom - rekao je Karadžić.

Dodaje da nakon proučavanja svih dokaza i argumenata tužilaštva veruje da presuda "nije bezbedna" i da se nada da će je sud odbaciti.

Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom veću, odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda Haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Karadžić je uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom sudu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako očekuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti izneti stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Posle ovog žalbenog pretresa uslediće, kako je rekao, samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da bude do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

Tužilaštvo u žalbi zahteva kaznu doživotnog zatvora za Karadžića.

2024 © - Vesti online