Ponedeljak 23.04.2018.
06:06
M. Stojiljković - Vesti

U susret Mondijalu: Krstajiću, imaš slatke muke

M. Todorović
6 golova je Mitrović dao u kvalifikacijama za SP

Tandem dva Aleksandra iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Mitrović i Prijović, igra sjajno za svoje klubove u 2018. godini, a igrom i golovima uz rame im je stao i napadač naše mlade reprezentacije Luka Jović.

23 gola je Prijović dao ove sezone za PAOK

Sve to sigurno raduje Mladena Krstajića pred početak Mondijala u Rusiji. Posebno forma Aleksandra Mitrovića, sa šest golova prvog strelca Srbije u kvalifikacijama za Mondijal. Njemu je loše krenula sezona u klupskom fudbalu, a onda doživela pravu renesansu kad je u zimskom prelaznom roku napustio Njukasl i otišao na pozajmicu u Fulam, u tim Slaviše Jokanovića.

Za razliku od Rafe Beniteza, kod zemljaka je dobio potrebnu minutaži i poverenje, a uzvratio je igrom i golovima u borbi za plasman u Premijer ligu. Ukupno je na 14 mečeva u Čempionšipu (12 u startnoj postavi) postigao 10 golova i računajući sve četiri profesionalne lige u Engleskoj, efikasniji od njega u 2018. godini samo je Egipćanin Mohamed Salah, koji je u Premijer ligi u dresu Liverpula postigao u istom periodu gol više.

Navijači Fulama su mu u međuvremenu nadenuli originalan nadimak "Mitroglicerin", a klub sa Krejven Kotidža bi rado otkupio njegov ugovor ako se bude plasirao u elitnu ligu. Nije jedini, još premijerligaških klubova izrazilo je istu želju, a nije nemoguće da mu se posle ovih golova promeni status i u samom Njukaslu. Bilo kako bilo, Mitrović je u intervjuu za "Skaj sport", kad je izabran za najboljeg igrača Čempionšipa za mesec mart, poručio da će odluku o daljoj karijeri doneti posle Mondijala u Rusiji.

Od Smedereva do Londona

Ime i prezime: Aleksandar Mitrović
Godina: 23
Datum rođenja: 16. septembar 1994.
Mesto rođenja: Smederevo
Visina: 1.89 m
Pozicija u timu: napadač
Broj na dresu: 32 (Fulam)
Karijera: Teleoptik (2011-2012), Partizan (2012-2013), Anderleht (2013-2015), Njukasl (2015-2018), Fulam (2018- )
Reprezentacija: Srbija (35 mečeva, 13 golova)

- U ovom trenutku sam 100 odsto posvećen Fulamu i predstojećim utakmicama. Nadam se da ćemo izboriti plasman u Premijer ligu, posle toga idem na Prvenstvo sveta u Rusiju, kasnije na odmor i onda ćemo videti šta dalje. Sada sam maksimalno fokusiran na Fulam. Želim ovom klubu da uzvratim poverenje. Daću sve od sebe da uđemo u Premijer ligu - rekao je nekadašnji golgeter Partizana i Anderlehta.

Ako se doda da je Mitrović sa efikasnom igrom nastavio i u dresu reprezentacije Srbije, gde je sa dva pogotka doneo pobedu u prijateljskom meču sa Nigerijom (2:0) u Londonu, onda selektor Krstajić zaista može da bude više nego zadovoljan formom prvog napadača "orlova".

M. Todorović
Selektor Mladen Krstajić

Rađanje tandema

Aleksandar Mitrović je taj status zaslužio tokom kvalifikacija za Mondijal, a na putu do Rusije pridružio mu se imenjak Prijović. On se "orlovima" priključio na meču sa Velsom u Kardifu (1:1) u junu prošle godine, a debi je obeležio upravo asistencijom za Mitrovića za izjednačenje u 73. minutu.

U međuvremenu se izborio za još utakmica u timu tadašnjeg selektora Slavoljuba Muslina, a svakako najvažniju ulogu imao je u poslednjem kvalifikacionom meču protiv Gruzije (1:0) na beogradskoj "Marakani" kad je Srbija njegovim golom overila prvo mesto u grupi i vizu za Rusiju.

To mu je zasad jedini gol u dresu "orlova", a ono što treba da raduje sadašnjeg selektora Mladen Krstajića je konstantna efikasnost i forma koju Prijović prikazuje u dresu solunskog PAOK-a. Ne samo u 2018, već čitave sezone. On je sa 15 golova trenutno prvi strelac Superlige Grčke, a ukupno je za klub uz Soluna ove sezone postigao 23 gola (plus šest u nacionalnom kupu i dva u Ligi Evrope).

Zato i ne čudi što mu je PAOK već dao novi ugovor i učinio ga ubedljivo najplaćenijim igračem i tumu. Prijović veruje da će poverenje i status koji sad ima kod Grka uspeti da izbori i u dresu reprezentacije Srbije. Uostalom, ako se računaju svi golovi, klupski i reprezentativni, on je najefikasniji srpski fudbaler ove sezone u Evropi i svetu.

M. Todorović
Odlučujući pogodak: Prijović nas je obradovao protiv Gruzije

Selektorova je poslednja

O saradnji sa Mitrovićem, tandemu i rivalstvu u timu "orlova", govorio je prošlog meseca za "Sportski žurnal":

- Mitrović je super momak i odličan igrač, pravi golgeter. Ko god da bude igrao u napadu, sugurno će dati maksimum. Selektor će birati između nas dvojice, a na nama je da budemo spremni za njegove zahteve, pa makar na terenu proveli i minut. Svaki je dragocen, ako možemo da pomognemo. Obojica smo maksimalno motivisani, drago mi je da su ga krenuli i golovi u klubu, nadam se da će ih do kraja sezone dati još, pa da krenemo sa velikim samopouzdanjem na Svetsko prvenstvo - rekao je Prijović.

Rođen u Švajcarskoj

Ime i prezime: Aleksandar Prijović
Godina: 27
Datum rođenja: 21. april 1990.
Mesto rođenja: St. Galen
Visina: 1.91 m
Pozicija u timu: napadač
Broj na dresu: 9 (PAOK)
Karijera: Parma (2006-2008), Derbi Kaunti (2008-2010), Jeovil Taun (2009, pozajmica), Nortempton Taun (2009, pozajmica), Sion (2010-2013), Lozana (2012, pozajmica), Tromse (2012-2013, pozajmica), Đurgarden (2013-2014), Boluspor (2014-2015), Legija Varšava (2015-2017), PAOK Solun (2017-).
Reprezentacija: Srbija (8 mečeva, jedan gol)

Na pitanje o nadolazećoj konkurenciji, igračima poput Jovića i Škuletića koji se takođe nameću golovima, odgovara:

- Generalno sam fokusiran na svoj rad i igru. Želim da napravim rezultat, a na drugima je kasnije da odluče da li zaslužujem da igram ili ne. Sve su to kvalitetni napadači, neki su mlađi, drugi malo stariji, kakva god bude bila odluka ne može to mnogo da utiče na mene. Ono što mogu da garantujem jeste da ću dati maksimum na terenu i potruditi se da postignem što više golova za svoj klub. Ako bog da i osvojim trofej, posle je sve na selektoru.

Mladen Krstajić će imati poslednju reč, a nama ostaje da mu poželimo da ga slatke muke i dalje more, odnosno da srpski strelci nastave sa golovima i zadrže dobru formu za Mondijal u Rusiju.

M. Todorović
Nameće se: Luka Jović golovima predvodi "orliće"

Luka igrač budućnosti

A tamo bi, Mitroviću i Prijoviću, vrlo lako mogao da se pridruži i 20-godišnji Luka Jović. On je ove sezone stigao u Ajntraht na dvogodišnju pozajmicu iz lisabonske Benfike i zajedno sa svojim timom postao hit u Bundesligi. Do sada je postigao devet golova, uključujući poslednji u DFB kupu, spektakularni, petom protiv Šalkea u Gelzenkirhenu (1:0), kojim je svom timu zakazao finale 19. maja protiv Bajerna.

U 2018. godini postigao je čak sedam golova za Ajntraht što se poklapa i sa izborenim statusom u ekipi trenera Nike Kovača. Počeo je letos skromno, kao rezerva sa malom minutažom, da bi se u međuvremenu golovima u seriji izborio za mesto u startnih 11. I nisu samo golovi ti koji ga preporučuju selektoru. Zrela igra mladog napadača oduševljava nemačke medije i stručnjake, među kojima i našeg kultnog trenera Dragoslava Stepanovića. Bivši legendarni strateg Ajntrahta redovno prati Jovićeve partije i tvrdi da se odavno nije pojavio tako talentovan napadač u Bundesligi.

Krenuo iz Bjeljine

Ime i prezime: Luka Jović
Godina: 20
Datum rođenja: 23. decembar 1997.
Mesto rođenja: Bijeljina
Visina: 1,81 metar
Pozicija u timu: napadač
Broj na dresu: 8 (Ajntraht)
Karijera: Crvena zvezda (2014-2016), Benfika i Benfika B (2016 - ), Ajntraht Frankfurt (2017 - ).
Reprezentacija: Srbija U21 (8 mečeva, 6 golova)

- Luka je igrač budućnosti - rekao je nedavno Stepi za "Vesti". - Neverovatno je s kakvom lakoćom ulazi u šanse, kako se gradi, prima loptu i rešava sutuacije pred golom. Ako nastavi da daje golove i igra u ovoj formi mogao bi vrlo lako da putuje na Svetsko prvenstvo. Mi u ovom trenuku nemamo centarfora njegovih karakteristika - ističe naš proslavljeni trener.

6 golova je Jović dao za "orliće"

Hvalospeve na Jovićev račun deli su i njegov sadašnji trener i saigrači. Niko Kovač kaže da je Luka izuzetno inteligentan na terenu, a nemački mediji ističu da je igra Ajntrahta mnogo sadržajnija sa Jovićem u timu. Nadamo se da će u budućnosti isto važiti i za igru Srbije.

Selektor često u Frankfurtu

Dok čeka poziv selektora A reprezentacije Jović redovno trese mreže u mladoj selekciji Srbije. "Orlići" nižu pobede u kvalifikacijama, a Luka je prvi strelac tima sa šest golova.

- Iz utakmice u utakamicu se trudim da se nametnem selektoru A tima, da postignem što više golova i obezbedim učešće mladoj selekciji na Evropskom prvenstvu. I naravno, bila bi mi velika čast i privilegija da se nađem na spisku za Mondijal - rekao je Luka Jović za "Vesti".

Selektor Krstajić govorio je nedavno o kvalitetima mladog golgetera, o nameri da ga proba u A timu, a Jović poručuje da će nastaviti da ga "ubeđuje" golovima u dresu bundesligaša iz Frankfurta.

- Mladen Krstajić je prisutan na velikom broju utakmica Ajntrahta. I upućen je u moje dobre igre tamo, kao i u mladoj selekciji. Moje je da dam sve od sebe na svakoj utakmici, a on će odlučiti da li ću se naći na spisku A reprezentacije - svestan je Jović.

GOLGETERSKA FORMA U 2018. GODINI

A. Prijović (13) 06.01. Levadijakos 2
09.01. Trikala 2
21.01. Apolon 1
28.01. Panaitolikos 1
04.02. Janjina 2
12.02. Larisa 1
28.02. Panionios 1
04.03. Asteras 1
14.04. Panionios 1
17.04. Panionios 1

A. Mitrović (12) 21.02. Bristol siti 1
24.02. Vulvs 1
03.03. Derbi Kaunti 1
06.03. Šefild Junajted 2
10.03. Preston 2
27.03. Nigerija 2
03.04. Lids 1
07.04. Šefild Vensdej 1
14.04. Brentford 1

L. Jović (9)

20.01. Volfzburg 1
26.01. Borusija M. 1
11.03. Borusija D. 1
17.03. Majnc 1
23.03. Gibraltar 2
01.04. Verder 1
08.04. Hofenhajm 1
18.04. Šalke 1

 

 
2024 © - Vesti online