Ponedeljak 23.04.2018.
08:08
D. Dekić - Vesti

Ambasadori u partijskom šinjelu

pixabay.com
 

Višemesečne tinjajuće razmirice izlile su se u javnost u vidu Pavlovićevih optužbi da mu Ristić potura saradnike koji ga opstruišu, sabotiraju, špijuniraju, šalju anonimna pisma, kvare opremu, tajno snimaju i fotografišu...

Da situacija u srpskoj diplomatiji nije ružičasta, videlo se i pre dve godine kad je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio velike promene do kojih nije došlo, pa se proteklih dana opet setio da je neophodna "sveža krv".

U službi dijaspore

- Od velike važnosti je pratiti situaciju i prema tome razvijati diplomatsku mrežu. Ako je naša dijaspora sve brojnija, onda na primer u Nemačkoj za 15 godina treba otvoriti još pet konzulata, ali se taj posao već sada mora pripremati - objašnjava Milovan Božinović, kako bi trebalo da funkcioniše rad MSP.

- Potrebna je obnova, jer je veliki broj u DKP ispunio uslove za penziju - rekao je i najavio promene u čak 30 do 40 predstavništava.

Deluje, međutim, da profesionalizacija o kojoj priča neće biti ni lak, ni mali posao, jer je opštepoznato da se diplomatija godinama rve sa partijskim kadrovima i da je zatrpana ljudima bez profesionalnog iskustva koji su uhlebljenje u inostranstvu dobili kao nagradu na lutriji nakon pobede njihove političke opcije na izborima. Tako i na ambasadorsku dužnost uskočili kao neplivač u vodu.

Dačićeva obećanja od pre dve godine ne samo da su delimično ispunjena, već su i nosila partijski krst, pa je početkom 2017. već odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao ambasadora u Sloveniji Aleksandra Radovanovića i poslao u Ljubljanu Zoranu Vlatković, šeficu Dačićevog kabineta. U martu je povukao i Marka Jelića iz Vatikana i imenovao Dejana Šahovića koji je službovao u Mađarskoj, a kolege su mu zamerale što je brata "ugurao" u ambasadu u Tirani.

U aprilu 2017. Nikolića u Predsedništvu zamenjuje Aleksandar Vučić, a već u avgustu je naložio pakovanje kofera Ognjenu Pribićeviću koji je u diplomatiju ušao kao savetnik lidera SPO-a Vuka Draškovića. Pribićević je povučen iz Londona, a karijernog diplomatu Zorana Popovića je sa mesta šefa stalne misije Srbije pri SE zamenila jedna poslanica SNS Aleksandra Đurović.

Kako se potom zaređalo sa ljudima bliskim bivšem predsedniku Nikoliću, po hodnicima MSP se spekulisalo da Vučić udaljava "Nikolićeve ljude", da bi predupreli podele u SNS-u. Tako je bivša Nikolićeva savetnica na Andrićevom vencu Jasmina Mitrović Marić je u Danskoj zamenila Draganu Ivanović, a naprednjak Momčilo Babić, bivši direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, poznat i kao lični lekar Tomislava Nikolića dok je štrajkovao glađu, otišao je u Slovačku.

EPA/Luong Thai Linh
Najavio velike promene: Ivica Dačić

Kad živite u partijskoj državi, diplomatija ne može drugačije ni da izgleda, komentariše za "Vesti" Milovan Božinović, bivši ambasador Srbije u Berlinu i Beču.

- Diplomatija treba da bude neutralna u unutarpolitičkom smislu, ali je ona vremenom sve više partijski bojena, jer živimo u zemlji u kojoj bez partijske knjižice nema života, odnosno zaposlenja - kaže dugogodišnji diplomata u penziji.

Uvek je, napominje, petina kadrova bila izvan struktura MSP i to nisu morali da budu partijski ljudi, već ugledni pisci ili privrednici, a većina su bili profesionalci.

- Ne može sad da se uvreži obrnuto pravilo da svega 20 odsto bude profesionalaca - ističe naš sagovornik koji je bio deo profesionalnog kadra MSP.

Veteran sa 77 godina

Ivica Dačić je pomenuo da ima više ambasadora koji su stekli uslov za penziju. Veteran među njima je, prema našim saznanjima ambasador u Rumuniji Branko Branković, koji ima 77 godina. U penziju mogu i kadrovi koji su na čelu ambasada Srbije u Bugarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Austriji, Kuvajtu...

Jugoslovenska diplomatija, prema njegovim rečima, nije bila idealna, ali je bila ozbiljna, jer je postojao konkurs, a za službovanje je vrednovano znanje jezika i ocena rada. Sve to je, naveo je on, porušeno 90-ih prošlog veka.

- Posle promene vlasti 2000, situacija se malo popravila, ali je 2012. opet sve krenulo nizbrdo uplivom vladajućih stranaka - ocenio je Božinović, napominjući da stabilne države s promenom vlasti ne menjaju spoljnu politiku.

Dodaje i da je pre šest godina, sa dolaskom SNS na vlast počelo opadanje kvaliteta kadrova pošto je tadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić zapošljavao u MSP-u po partijskom diktatu, pa je diplomatija dobila više starleta.

- Mrkić je predstavljan kao profesionalac, a bio je partijski aparatčik sa slabom pozicijom u SNS i potpisivao svakom uhlebljenje. Onda ga je zamenio Dačić koji forsira kadrove svoje stranke i vladajuće koalicije, dok je gomila karijernih diplomata, s punom intelektualnom snagom skrajnuta, i to samo zato što su službovali u misijama, u vreme vlasti političkih struktura od 2000. do 2012 - ukazao je Božinović, koji smatra da srpsku diplomatiju treba izdizati iz pepela.

Primeri partijskih ambasadora su brojni. Zanimljivo je da je Jasminko Pozderac, koji je bio direktor Zavoda za sport, 2013. postao član Dačićevog SPS, a 2014. otišao kao ambasador u Katar. Naprednjak, bivši ministar odbrane Nebojša Rodić, ambasador je u Azerbejdžanu, a u Kini takođe SNS kadar, Milan Bačević, čija je ćerka udata za sina Tomislava Nikolića.

U SAD Srbiju predstavlja Đerđ Matković, savetnik Aleksandra Vučića iz vremena kad je bio premijer. Na Kubi je Danilo Pantović, nekada visoki funkcioner JUL-a, sada Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, dok je u Podgorici Zoran Bingulac koji je dres JUL-a zamenio naprednjačkim. U Portugalu je Oliver Antić, nekada savetnik Tomislava Nikolića, a u Libanu je Emir Elfić iz Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, čiji je i šurak.

Tatinim stopama

Rajko Ristić je u Parizu, a sin Stefan u konzulatu u Šangaju, gde je zamenio Dejana Marinkovića, pošto se otkrilo da su tamošnjim biznismenima vize naplaćivane mnogo više od prave cene. Ovih dana Ristiću senioru neki mediji pripisuju i bahanalisanje na žurkama u pariskoj rezidenciji.










 

2024 © - Vesti online