Nedelja 22.04.2018.
17:14
sputniknews.com

Lungin: Avganistanci pamte sovjetske vojnike po dobru, a Amerikance...

Tanjug/AP
Situacija u Avganistanu i danas je napeta

- Godišnjica tog važnog događaja pruža nam mogućnost da se zamislimo nad onim što se desilo. Invaziju je daleko lakše realizovati, mnogo je teže povlačenje vojske. Hteo sam da pokažem ljudsku patnju, ali i način da se prevaziđe konflikt. Ovaj film, to je lokalna priča, nije omaž celom ratu. To je priča o 108. Diviziji. Videćete razne Avganistance u ovom filmu i mudžahedine, ali i one koji su srcem i dušom bili na našoj strani - objašnjava Lungin.

Poznanstvo ruskog režisera sa Nikolajem Kovaljovom je bilo presudno za sudbinu filma. Kovaljov je danas poslanik Državne dume, a nekada je bio direktor FSB. Svoju karijeru je započeo kao oficir u Avganistanu, radio je kao obaveštajac. Upravo lične uspomene Kovaljova i njegove priče iz tih vremena su inspirisale Lungina da snimi film.

- Naša želja je bila da napravimo film koji će da pokaže herojski rat, ali i besmislene pogibije i smrt mladih ljudi. Film govori o tome da je rat lako započeti, ali ga je uvek veoma teško, mučno i bolno završiti, kao i da je to neophodno. Film takođe pokazuje i moralne kvalitete običnog sovjetskog vojnika. Pouzdano znam da avganistanski narod većinom pamti sovjetsku armiju sa toplinom i da ne voli Amerikance i njihovu vojsku. Osećali su da su im Rusi mnogo bliži - kaže režiser za "Sputnjik".

Ministarstvo odbrane Rusije je podržalo film, zato je sva tehnika i oprema koja se pojavljuje realna, odnosno helikopteri i borbena vozila nisu makete. Takođe, u filmu učestvuju i profesionalni vojnici umesto kaskadera.

2024 © - Vesti online