Nedelja 22.04.2018.
14:37
Vestionline

Eksplodirala cena nafte, račun papren

EPA/Sergei Ilnitsky
 

Cene su skočile kao posledica porasta tenzija na Bliskom istoku.

Kriza u Venecueli, eskalacija situacije na Bliskom istoku, smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i drugim proizvodjačima, ključni su razlozi ovonedeljnog skoka cena američke nafte WTI i severnomorske "brent" na najviše nivoe od kraja 2014. godine, na 70 dolara za barel i na 75 dolara za barel, respektivno, prenosi agencija Rojters. 

Ipak, skoku cena nafte doprineli su i neki drugi faktori, kao što je snažna azijska tražnja, što bi, prema procenama banke Goldman Saks, moglo pogurati prosečnu cenu na 80 dolara za barel u ovoj godini. 

Najveći azijski kupci će ovog meseca zabeležiti rekordan uvoz sirove nafte, od čega će najveći deo tog uvoza otpasti na Kinu, prema podacima Tomson Rojtersa Eikona. 

Do kraja aprila, Kina će verovatno preuzeti više od devet miliona barela sirove nafte dnevno, što je najviše ikada. To je skoro 10 posto od globalne potrošnje i više od trećine od ukupne tražnje Azije. 

Ako se uzme u obzir cena "brenta" od 75 dolara za barel, to govori da će mesečni račun Kine za uvoz nafte premašiti 20 milijardi dolara.

2024 © - Vesti online