Nedelja 22.04.2018.
14:51 >> 15:28h
b92.net

Skandal u Jasenovcu: Razvili zastavu "Za dom spremni" (FOTO)

Tanjug/Hina
Hrvati za provokaciju uvek spremni: Sramna zastava u Jasenovcu

Kako javlja zagrebaćki portal "Indeks", muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mestu Jasenovac.

Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a pre toga i predstavnici Jevreja. 

Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove nedelje. 

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša. 

Tanjug/Hina
 

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća. 

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak. 

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom. Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni". 

2024 © - Vesti online