Nedelja 22.04.2018.
10:33
J. L. Petković - Vesti

Haradinaju peru krvave ruke

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

- Stekli smo utisak, kao da se postavljanjem bezbroj beznačajnih pitanja, želelo pobeći od najvažnijeg - pitanja o ratnim zločinima - kako bi se stvorio privid da je Ramuš Haradinaj pristojan, civilizovan čovek, demokrata koji govori srpski i zalaže se za prava Srba na Kosmetu, čak i povratak prognanih. Plašimo se da novinari koji su prethodnih dana razgovarali s Haradinajem, i nemajući tu nameru, oslikavši Haradinaja kao prihvatljivog sagovornika i saradnika u nekim narednim razgovorima i pregovorima sa zvaničnim Beogradom, zamagljuju istinu o visokopozicioniranom pripadniku tzv. OVK za čije se ime vezuje desetine zločina nad srpskim vojnicima i civilima tokom 1998. i 1999. - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Prema njenim rečima, Haradinajevo pojavljivanje u srpskim medijima i pogrešno stvaranje slike o čoveku koji je uniformu teroriste zamenio skupim odelom, čak poslati neželjeni signal Specijalnom sudu za zločine OVK na Kosovu, da on i nije takav monstrum kakvim su ga Srbi doskoro doživljavali.

Osvežiti pamćenje zaboravnima

- Kao da se zaboravilo na suđenja za ratne zločine Haradinaju pred Tribunalom u Hagu i kosovskim sudovima i oslobađajuće presude "zbog nedostatka dokaza" jer su, podsećamo, svi svedoci protiv Haradinaja pod sumnjivim okolnostima stradali ili su netragom nestali. Ali, i dalje postoje pisane naredbe koje je komandant Haradinaj potpisivao i dokazi o zločinima, kao i njegovi nekadašnji javno iznošeni hvalospevi o počinjenim zločinima. Zato pozivamo i prozivamo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da se oglasi i "osveži pamćenje zaboravnima" tako što će izneti svoje dokaze o ratnim zločinima Ramuša Haradinaja, kako Specijalni sud za zločine OVK ne bi stekao privid da smo mu makar mi, članovi porodica žrtava, zlodela oprostili - ističe Đikanović.

Dugogodišnja novinarka iz Prištine, koja je znatan deo karijere posvetila pisanju o stradanju Srba, dodaje da porodice stradalnika, posebno one iz Peći, Đakovice, Dečana, Kline, Istoka, čiji su najrođeniji kidnapovani, zlostavljani, silovani, ubijani i masakrirani 1998. i 1999. godine u operativnoj zoni Dukađini čiji je komandant bio Ramuš Haradinaj se užasavaju zbog stvaranja nove medijske slike o Haradinaju.

M. Karović
Gordana Đikanović


 

2024 © - Vesti online