Subota 21.04.2018.
18:30
Vestionline, Tanjug

Vulin u Jasenovcu? Evo šta kaže Plenković o tome

Tanjug/Hina
Dolazak Vulina nije dobr ideja: Andrej Plenković

- Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svako ko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a on je znao prilikom svojih boravaka da ima neprimerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovakvom trenutku to najbolje rešenje - rekao je Plenković novinarima na izbornom saboru akademske zajednice Hrvatske demokratske zajednice Ante Starčević, prenela je Hina.

Premijer je poručio i da želi da se sutra na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora. 

- To ću napraviti kao i prošle godine, kao predsednik vlade, to će učiniti predsednik Sabora, to je juče učinila i predsednica Republike i tu nema nikakvih dilema o čvrstim, nedvosmislenim i jasnim stavovima hrvatske države i njenih institucija - rekao je Plenkovic.

Na komemoraciju u Jasenovcu sutra su, po njegovim rečima, pozvani Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog veća, Savez antifašističkih boraca i jevrejskog udruženja. 

Za te organizacije koje su ove godine, kao i prošle, nezadovoljne odnosom prema ustaškom nasleđu organizovale odvojene komemoracije, premijer je rekao da su s njima vodili dijalog, a one šalju poruku na "pogrešnu adresu".

- Situacija nikako nije ista ove godine u odnosu na prošlu godinu i u odnosu na nasleđene pa i podmetnute probleme - rekao je Plenković i dodao kako vodi politiku "jasnog određivanja prema svim totalitarnim režimima pri cemu nema nikakvih dilema o osudi ustaških zlocina u Jasenovcu".

Povodom incidenta koji je nedavno u srpskoj skupštini napravio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Plenković je rekao da su "osude od strane Srbije, kako dani prolaze ipak jasnije nego one prve, što je dobro".

Incident je, prema Plenkovićevim recima, "svojstven osuđenom ratnom zločincu Šešelju koji je svojim činom oskrnavio simbol hrvatske države i vređao delegaciju".

To je, dodao je Plenkovic, zahtevalo trenutnu odluku predsednika Sabora Gordana Jandrokovica i clanova delegacije da se vrate u Zagreb, a nakon što je Hrvatska, kako je naveo, ne tako davno, "u funkciji dobrog domaćina prihvatila i primila na poziv predsednice predsednika Srbije Aleksandra Vučića", prenosi Hina.

- Nastavak saradnje po svim predviđenim temama s hrvatske strane bio je u dobroj veri, od dijaloga o nastavku saradnje na saobraćajnim koridorima do razgovora o temama koje opterećuju odnose, poput zakona o nadležnosti državnih organa Srbije za procesuiranje ratnih zločina". 

Upitan da li Hrvatska insistira na sprovodenju srpskih zakona po kojima osuđeni ratni zlocinac ne može sediti u skupštini, rekao je da su to stvari koje Srbija sama mora da reši.

- Srbija ima neka prethodna pitanja koja mora da reši, pa deo katarze u odnosu na Miloševićev režim i agresivnu politiku prema Hrvatskoj i BiH mora rešiti sama sa sobom - smatra Plenković i ocenjuje da je važno da vlast u Srbiji "jasno osudi ono što se radi i događa".

2024 © - Vesti online