Subota 21.04.2018.
15:26
Vestionline, Tanjug

Na komemoraciji u Jasenovcu Srbi, antifašisti i SDP

EPA/Antonio Bat
Jasenovac (Foto: Arhiva)

- Žao mi je što nismo ovde sa predstavnicima državnog vrha, ali nismo uspeli da nađemo način da uklonimo ploču s natpisom 'Za dom spremni' koja je samo 15 kilometara od Jasenovca. Nikakvo opravdanje i izuzetak za taj pozdrav ne bi trebalo da važi - poručio je predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac.

Istakao je da oni koji bi trebalo da ćute ne samo da to ne čine, već govore jezikom pretnje za one koji drugačije misle.

Za Milorada Pupovca posebno je sporna odluka Saveta za suočavanje s prošlošću da se na mala vrata ipak može koristiti ustaški pozdrav "Za dom spremni".

- Činjenice o zločinu u Jasenovcu dobro su poznate, jasna su i sećanja preživelih. Zločine nisu činili Hrvati, već su ih činili hrvatski izrodi – ustaše. Naša je dužnost da ponavljamo da je fašizam bio najveće zlo u ljudskoj istoriji. Borba se nastavlja - poručio Franjo Habulin, predstavnik antifašista.

Potpredsednik Hrvatskog sabora Furio Radin nije došao u Jasenovac, ali je poručio da je u mislima sa okupljenim građanima.

- Želim da verujem da će svaki simbol zločinačkog ustaškog režima zauvek nestati iz Hrvatske - poručio je Radin.

Inače, prema hrvatskim medijima, u Jasenovcu se okupio veliki broj građana.

Na komemoraciju je došla i velika delegacija najuticajnije opozicione SDP, predvođena predsednikom Davorom Bernardićem, koji je poručio da je uloga te stranke da podseća kakav je zločin počinjen u Jasenovcu, da naprave sve da se hrvatsko društvo ne deli.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić je rekao kako je SDP u Jasenovac došao s antifašistima i predstavnicima manjina, ljudima koji su najviše stradali u logoru. 

Kolona od mesta okupljanja do spomenika "Kameni cvet" bila je duga, a građani su nosili karanfile.

Centralna državna komemoracija biće održana sutra na istom mestu, ali u njoj neće biti predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je poštu žrtvima odala juče – sama i u tišini.

Nju će sutra u Jasenovcu predstavljati izaslanik Ivan Zvonimir Čičak.

2024 © - Vesti online