Subota 21.04.2018.
09:42
Vestionline, rts.rs

Pupovac: Politika negiranja stradanja u Hrvatskoj

M. Karović
Zagreb i Beograd treba da imaju crveni telefon za svako sprečavanje ili rešavanje incidenata: Milorad Pupovac

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je ploča sa ustaškim pozdravom iz logora Jasenovac izmeštena na 15-20 kilometara odatle, te da je to neprihvatljivo narodima žrtvama - Jevrejima, Srbima, antifašistima.

- Mislimo da mesta za pozdrav 'za dom spremni' ne može biti nigde u Republici Hrvatskoj. Osim toga, primećujemo da se prema stradanjima u Drugom svetskom ratu, tako strašnim mestima kao što su Jasenovac, Jadovno, glinska crkva, primenjuje politika zaborava, politika negiranja i politika isključivanja iz infmativnog, obrazovnog sistema u Republici Hrvatskoj i to je razlog zbog čega ove godine, nažalost, uprkos činjenici da je Vlada sklonila ploču iz Jasenovca, ne možemo doći na zajedničku komemoraciju - rekao je Pupovac.

Govoreći o predlogu Komisije za suočavanje sa prošlošću da se taj pozdrav može koristiti u kontrolisanim uslovima, Pupovac je rekao da nije prihvatljiv bilo kakav izuzetak, osim kada je reč o muzejima, ili pozorištima i bioskopima.

Otvara se prostor da se na mala vrata to proširi na velike prostore kao što su stadioni, gde neko može reći da se na taj način samo slave pripadnici hrvatskih oružanih snaga, upozorio je Pupovac.

Upitao o odnosima Srbije i Hrvatske, u svetlu nedavnog incidenta sa hrvatskom zastavom i pretnjama koje dobijaju on i srpska ambasadorka, Pupovac je rekao da Zagreb i Beograd treba da imaju crveni telefon, tj. otvorenu liniju za svako sprečavanje ili rešavanje incidenata.

Komentarišući najavu podizanja novog spomenika Alojziju Stepincu, ističe da Katolička i Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj treba da inteziviraju dijalog oko tog pitanja.

- I politika takođe treba da intezivira razgovor oko tog pitanja, jer je to za Srbe i pravoslavne vernike koji žive u Hrvatskoj izuzetno bolno pitanje. I ne voditi računa o o toj činjenici, u okolnostima u kojima se iz crkvenih krugova katoličke crkve negiraju zločini počinjeni prema pravoslavnim Srbima, u pravoslavnim crkvama, u 1941. ili 1942. godini, je ozbiljan i težak znak nepoštovanja istorijskog stradanja Srba od strane ustaškog režima, koji je pokrenuo akciju pogroma i genocida prema pravoslavnim Srbima - naglasio je Pupovac.

Komentarišući izveštaj hrvatskog zaštitnika građana, u kojem se ukazuje na to da se Srbi kolektivno izjednačavaju sa agresorima odgovornim za rat, da su izloženi vređanju, pozivima na nasilje, pa čak i napadima, Pupovac je rekao da je vrlo važno da takav izveštaj postoji.

- Što se nas tiče, mi ćemo se potruditi da taj izveštaj bude usvojen od strane vladajuće većine u Saboru, čiji smo sastavni deo - poručio je predsednik SNV.

2024 © - Vesti online