Četvrtak 19.04.2018.
21:35
Vestionline

Mogerini: Prepoznali smo rešenost Vučića da Srbiju uvede u Evropsku uniju

Tanjug


Obraćajući se medijima posle razgovora sa predsednikom Srbije, drugog za poslednje dve nedelje, kako je sama istakla, Mogerini je rekla da pridaje veliki značaj činjenici da je u Beogradu, da je želela da lično dođe u Beograd posle predstavljanja Izveštaja EK o napretku.

- Poruka koju donosim nije samo bilateralna, upućena samo Srbiji, već ima regionalani karakter -  perspektiva člnastva u EU je opipljiva za ceo region, a posebno za Srbiju i Crnu Goru. Zahvaljući radu Srbija ide u dobrom pravcu - rekla je ona.

Podsetila je da je tokom predsatavljanja Izveštaja u Strazburu jasno rečeno da pregovori sa Srbijom napreduju dobro.

- Otvorili smo 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se otvore i nova u toku bugarskog predsedvanja - rekla je Mogerini, dodajući da je impresionirana energijom, ambicijom, voljom, svuda pa i u Beogradu se ide dalje, da se nastavi sa reformama i putem ka članstvu u EU.

- Poštovani predsedniče, prepoznali smo rešenost vaše zemlje, pod vašim vođstvom i uz rad vlade koju ste vodili, i sve što ste do sada učinili na putu ka članstvu - rekla je ona.

Navodeći da EK među mnogima slovi za strogu i nemilosrdnu i kao neko ko ne daje poklone, Mogerini je rekla da je ubeđena da je proces proširenja na Zapadni Balkan "poklon koji sami sebi treba da damo u EU".

Ona je, takođe, ukazala da se u Izveštaju navode i oblasti u kojima je konstatovan napredak ali neophodan dodatan rad.

- Znam da su predsednik i valda svesni toga gde treba uložiti dodatni trud, i u kojim oblastima - rekla je ona.

Istakavši da je sa Vučićem razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine, ona kaže:

- Imamo novu fazu usmerenu ka postizanju cilja, a to su pravno-obavezujući sporazumi. Razmatrali smo i primenu ranije postignutioh sporazuma i naglasila bih ovde, kao i pre u Prištini, i u Beogradu i u Briselu, da postoji potreba da se svi dogovori moraju primeniti. Krajnje je vreme za to

To je, kaže, kredibilna osnova za dalji rad u novoj fazi dijaloga.

- Potrebno je obaviti još dosta posla. Tu je i formiranje ZSO i sporazum o energetici - dodala je ona.

Govoreći o predstojećem samitu u Sofiji, ona je rekla da se nada da će sastanak, koji dolazi znatno posle Soluna, dati novi podrstrek dubljoj saradnji u regionu i da će biti odato prioznanje za zajednički rad radu na putu ka  EU i učvršćivanju reformi.

Ona je spomenula i konkretne podatke koji govore o tome da "EU i srbija koračaju ruku pod ruku u korist građana Srbije": EU j enajveći trgovinski partner Srbije, 65 odsto srpskog izvoza ide u EU, 80 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji je iz EU, generisana su sredstav u visini od jedne i po milijarde erva i otvoreno 2.500 radnih mesta u Srbiji, skoro 3.000 studenata, profesora, naučnika učestvovalo je u programu "erazmus plus".

Govorila je i o snažnoj podršci iz budžeta EU u iznosu od 4 milijardi evra za naredni period.

- Sve te brojke govore same za sebe. Ovo je samo početak, mali element na put ka EU i članstvu. Ja bih vam, Aleksandre,  zahvalila na posvećenosti i rešenosti koja je ovoj zemlji omogućila da naprduje - zaključila je Mogerini.

2024 © - Vesti online