Petak 20.04.2018.
00:44
J. Arsenović - Vesti

Fontane preče od bolnica?!

N. Đurović
Fontana Slavija

Vlasti kao da nisu naučile lekciju nakon salve kritika zbog muzičke fontane na Slaviji. Tada je pravljena računica šta je sve moglo da se uradi za 1,8 miliona evra koliko je koštala "raspevana" fontana na najprometnijem kružnom toku u prestonici.

Ako je za novac kojim je izgrađena fontana moglo da se kupi čak sedam mamografa koji bi poslužili za rano otkrivanje raka dojke, od kojeg godišnje umre čak 1.700 žena, upravo zbog kasne dijagnostike iako je ovaj karcinom jedan od izlečivijih. Zamislite koliko bi preparata za lečenje moglo da se kupi za novac koji će biti potrošen na čak 54 fontane? Šta bi moglo da se uradi u srpskom zdravstvu, na terenu socijalnih davanja ili u izgradnji i popravci postojeće infrastrukture? Takvu računicu prave i mladi roditelji dok nam šalju fotografije koje pokazuje koliko su devastirane specijalne stolice za porodilje u jednom od najvećih porodilišta u Višegradskoj.

Dobiće i prigradska naselja

Osim što je istakao da je inicijativa za fontane potekla od predsednika Vučića, gradski menadžer je i precizirao da će nove fontane biti postavljene na mestima koja sada izgledaju zapušteno.

- Fontane će biti izgrađene u narednih nekoliko godina. Svaka prigradska opština će takođe dobiti po jednu fontanu, jer građani Obrenovca, Lazarevca, Grocke i ostalih prigradskih opština zaslužuju da im se ulepša okruženje - dodaje Vesić.

Miloš Galić iz prigradskog naselja Boleč (opština Grocka) ogorčen je zbog toga što će se novac Beograđana trošiti na fontane, dok mnoge porodice i danas, u 21. veku, moraju da kopaju arteske bunare da bi imali vodu u slavinama. Upravo je takav slučaj sa delovima dva naselja na Smederevskom putu - Ritopek i Boleč.

- Takva odluka gradskih vlasti doživljavam kao diskriminaciju građana koji žive po rubnim delovima i u prigradskim naseljima. Mi u Boleču smo samodoprinosom finansirali sopstvenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i pored toga smo imali česte nestašice vode, nekada i po dva meseca, i to leti, kada vam je voda najpotrebnija - priča Miloš.

Jovanović: Skupo, a glupo

Za Nikolu Jovanovića priča o novim fontanama je samo nastavak politike SNS koja se može sažeti u par reči: "Skupo, a glupo".
- Ali, pre svega, Goran Vesić mora da zna da on odgovara gradskoj skupštini, a ne Aleksandru Vučiću, jer Srbija nije Severna Koreja, a Beograd nije Pjongjang. U Ustavu Srbije i zakletvi predsednika pominje se odbrana Kosova i Metohije, a ne fontane i slična zasenjivanja prostote - poručuje Jovanović.

Verovatno bi ih taj scenario čekao i ove godine da čuvena Ikea nije kod Bubanj potoka prošle godine otvorila svoj prodajni centar. Zbog švedske kompanije, gradske vlasti su konačno dovele vodu iz Makiša i u ovaj deo svoje prostrane gradske teritorije. Zahvaljujući tome, konačno je i Boleč, koji se nalazi relativno blizu Bubanj potoka, priključen na gradsku vodovodnu mrežu.

- Ali, i dalje imamo najskuplju vodu u gradu - 94 dinara dok oni u centralnim opštinama plaćaju 43 dinara po kubiku. Pritom, arteski bunari iz kojih smo dobijali vodu i čije smo kopanje mi građani sami finansirali, sada je na usluzi Ikei, u slučaju da nestane gradske vode - dodaje Miloš.
Pretpostavlja se da ništa manju ogorčenost ne osećaju ni građani u unutrašnjosti Srbije čija naselja decenijama čekaju izgradnju ili obnovu vodovodne mreže, jednog od podrazumevajućih standarda civilizacije u 21. veku. Dovoljno je podsetiti na Užice ili Zrenjanin, gradove koji godinama imaju problema sa ispravnošću vode iz gradskog vodovoda.

I dok priču o fontanama ljudi u unutrašnjosti svode na diskriminaciju po principu - Srbija radi, Beograd se gradi - u opozicionom taboru doživljavaju je kao "manifestaciju naprednjačkog ludila".

- Umesto metroa, za koji su naprednjaci već prodavali karte u predizbornoj kampanji, Beograđani će dobiti nova 54 nameštena tendera za besmislene i nepotrebne stvari, preko kojih će ekipa na vlasti izvlačiti novac iz džepa poreskih obveznika - smatra potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

2020 © - Vesti online