Subota 21.04.2018.
01:13
D. Petrović - Vesti

Bjelin omaž Beogradu

Tanjug
Vetar u leđa: Gradonačelnik Siniša Mali, Dragan Bjelogrlić i Nikola Nikodijević

Kao vetar u leđa stigla je Nagrada grada Beograda za umetnički doprinos u seriji "Senke nad Balkanom".

Svečanost je upriličena u Skupštini grada u okviru manifestacije Dani Beograda, a Bjelogrliću je priznanje uručio gradonačelnik Siniša Mali.

Ovo priznanje smatra se za "naslednika" Oktobarske nagrade.

- Serija "Senke nad Balkanom" predstavlja moj lični omaž Beogradu kao metropoli Balkana, gradu neuništivog duha, večitoj raskrsnici najrazličitijih političkih i kulturnih uticaja. Nagrada grada Beograda u tom smislu predstavlja krunu svih priznanja i pohvala koje je serija dobila. Činjenica da nagradu dobija autor jedne takve serije dokazuje da je Beograd veći od svih uticaja i strujanja kojima je i danas, kao i kroz minule vekove, uvek bio izložen - poručio je Bjelogrlić i zahvalio se na priznanju u ime ekipe serije.

Prelazak na TOP kanal

Bjelogrlić se mesecima lomio i na kraju ugovor za emitovanje druge sezone "Senki" potpisao sa kablovskim TOP kanalom. Razlog? Naravno, novac neophodan da bi nove epizode bile valjano urađene. Naime, kako je otkrio Bjelogrlić, svaka epizoda "Senki" koštala je oko 80.000 evra. Ali, postavlja se pitanje da li će druga sezona imati gledanost kao i prva koja je emitovana na RTS-u, s obzirom na to da veći deo srpske populacije nema SBB kablovskog operatera u čijem paketu se emituje TOP kanal. Odgovor na ovo pitanje stiže već na jesen za kada je zakana premijera druge sezone "Senki".

Ako je suditi po dosadašnjim najavama nova sezona "Senki", nadmašiće prethodnu. Druga sezona obrađuje period uoči ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva.

Uzavrela istorijsko-politička situacija u zemlji u tom trenutku bila je dobra podloga da Bjela sa scenaristima dodatno začini seriju, pa ne čudi što svi s nestrpljenjem očekuju nove epizode.

Kako je jednom kazao Bjelogrlić, "Senke" su za njega najobimniji projekat koji je dosad radio, jer nije samo režiser i producent, već i koscenarista, a glumi i glavnog junaka inspektora Andru Tanasijevića Taneta čija je sudbina neizvesna u nastavku serije.

Mnogi se pribojavaju da Bjela "ne ubije" Taneta, kojem u seriji mnogi rade o glavi, a težište priče prebaci na mladog forenzičara Stanka Pletikosića koga igra Andrija Kuzmanović.

Ali o detaljima nove sezone Bjelogrlić mudro ćuti, puštajući javnost da sama donosi svoje zaključke i podgreva atmosferu pred početak snimanja, koje ćemo budno pratiti.

U rangu sa svetskim serijama

Sa prvom sezonom serije "Senke nad Balkanom" Bjelogrlić je postavio nove standarde koje će teško drugi nadmašiti.

Ne samo kad je u pitanju vođenje priče i likova, već i kad je u pitanju televizijska estetika, pa je pružila gledaocima u Srbiji mogućnost da uživaju u domaćoj seriji koja je u rangu sa svetskim produkcijama.

Svaka epizoda imala je rekordnu gledanost, u proseku oko 2,5 miliona gledalaca što je bilo nezabeleženo u skorijoj istoriji srpskih televizija.

Od prve epizode "Senki" lome se koplja po pitanju istorijske verodostojnosti, iako je Bjelogrlić od početka rekao da je u pitanju fikcija koja se samo oslanja na istorijske podatke.

Gledaoce je posebno zaintrigirao lik princa Đorđa Karađorđevića o kome postoje šturi istorijski podaci.

Uloga princa, koji umesto aperitiva pije lekove za depresiju kao da je "krojena" za Žarka Lauševića, koji čak i fizički podseća na nesrećnog Đorđa koji je dobar deo života proveo u zatvoru i ludnici. 

2019 © - Vesti online