Sreda 18.04.2018.
16:58
Vestionline

"Ako to usvoje, Srbiju će vratiti 10 godina unazad"

pixabay.com
 

"Vlast od građana hoće da napravi podanike"

Osim toga, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) istakao je i da se time “Srbija vraća dvadeset godina unazad”.

- Ukoliko zakon bude usvojen, moguć je scenario da neko traži informaciju, institucije neće da je daju, Poverenik za informacije od javnog značaja naloži objavljivanje, a da ta institucija na osnovu novih odredbi povede postupak protiv poverenika i tako odloži vreme pristupa infromaciji. Praktično, postaje nemoguća misija da se proveri bilo koja informacija, recimo kako se troši novac građana - rekao je Nedeljkov.

Programski direktor organizacije CRTA ocenjuje da takvim postupcima "vlast želi da od građana napravi podanike koji aplaudiraju i ništa ne pitaju". 

- Preduzeća poput EPS, Koridora, DIPOS biće izuzeta i mi nećemo moći da saznamo ništa o njihovom poslovanju. Ovim izmenama zakona će se, ne formalno ali suštinski, dovesti u pitanje i postojanje institucije Poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja, jer će mu se obraćati sve manji broj ljudi - naveo je Nedeljkov. 

On je dodao da se takvim rešenjima institucije urušavaju. 

- Sagraditi kuću ili instituciju je pođednako je teško, a srušiti ih je podjednako lako. Ako urušimo princip dostupnosti informacija ustanovljen 2004. godine, biće nam posle potrebno mnogo vremena da se vratimo na taj nivo - rekao je on. 

Na pitanje da li očekuje usvajanja izmena pravila o dostupnosti informacija koje predlaže vlast, on je rekao da to zavisi i od toga kako će reagovati javnost. 

- Ovaj zakon je test zrelosti demokratije u Srbiji i istovremeno, test spremnosti građana da žive u demokratskom društvu - zaključio je Nedeljkov.

2024 © - Vesti online