Četvrtak 22.07.2010.
19:05
Tanjug

Otkriven stariji drveni "dvojnik" Stounhendža

Prema mišljenju naučnika, ostaci udaljeni svega 900 metara severozapadno od kružnog prstena načinjenog od gigantskog kamenja, predstavljaju do sada nepoznatog "dvojnika" Stounhendža.


Novo svetilište predstavlja, kako je izvestio TV kanal "Skaj njus" (Sky News), dva kruga u zemlji, od kojih unutrašnji ima udubljenja namenjena po mišljenju naučnika, vertikalnom postavljanju drvenih stubova.


Na foto snimcima iz vazduha, jasno se vide dva ulaza i grobna humka u centru, koja je nastala mnogo kasnije od prvobitnog kompleksa, navodi BBC.


Prema rečima Gefnija, otkriveni kompleks je drveni ekvivalent Stounhendža i najmanje prvih 500 godina svog postojanja imao je funkciju groblja.


Naučnici nastavljaju da se spore o graditeljima i istinskoj nameni tih kompleksa starijih od 4.500 godina.


Nesporno je, međutim, jedno - razmere i kvalitet izgradnje iznenađuje, tim pre što se po mišljenju Gefnija, naučnike očekuju nova i možda ne manje iznenađujuća otkrića u dolini Solsberija, jer je tek 10 odsto okoline Stounhendža istraženo, navodi britanska radio i TV mreža.

"Mlađi" Stounhendž


 

"Ranije se smatralo da je to čisto polje a danas smo ovde otkrili ogromnu kultni kompleks nasuprot Stounhendža", navodi britanski profesor.

2024 © - Vesti online