Utorak 17.04.2018.
19:51
Vestionline, Tanjug

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije u postizanju njenog cilj

Tanjug
Srbija da iskoristi šansu: Sem Fabrici

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Fabrici je u obraćanju novinarima kazao da su glavni ciljevi godišnjeg izveštaja procena postignutih rezultata u napretku u procesu pristupanja, gde je postignut napredak, kao i gde treba postići napredak, dok je drugi cilj to da Izveštaj predstavlja podsticaj za još temeljnije reforme.

- Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža - kazao je Fabrici i dodao da podstiče premijerku i celu vladu da ostanu posvećeni i ambiciozni kako bi unapredili reformsku agendu.

- Ova i sledeća godina će biti krucijalne ukoliko vaša zemlja želi da ispuni svoj cilj pristupanja EU - istakao je Fabrici.

Važno je da vlada stavi reforme u centar svog posla, kazao je Fabrici i dodao da bez odlaganja treba što pre realizovati reforme.

Govoreći o Izveštaju, Fabrici je kazao da je konstatovano da je vlada posvećena evropskom putu Srbije, te da je određeni napredak napravljen u unapređenju pravosuđa, ali i da je politički uticaj na pravosuđe pitanje koje još nije rešeno.

- Određeni napredak je postignut u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i u Izveštaju se preporučuje da postoji stalna evidencija istraga optužnica i pravosudnih presuda koje se realizuju - rekao je šef Delegacije EU i istakao da kada je reč o slobodi itraživanja nije zabeležen nikakav napredak.

Dodao je da je Srbija imala pozitivnu ulogu u regionalnoj saradnji, posebno u dijalogu sa Prištinom, a konstatovana je i pozitivna uloga unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Srbija mora da uloži napore da se postojeći sporazumi sprovode kako bi došlo do pune normalizacije odnosa sa Prištinom, koji će se pretočiti u pravno-obavezujući sporazum - kazao je Fabrici.

Naveo je da je u ekonomkim kriterijumima konstatovan dobar napredak, posebno u oblasti fiskalne politike, gde je Srbija zabeležila i budžetski suficit. Dodao je da rast BDP pozitivan događa, kao i porast izvoza, te stranih investicija, a zabeleženo je i poboljšanje u poslovnoj klimi.

- Izveštaj podstiče dalje napore u reformi poreske uprave, javne uprave, državnih preduzeća i unapređenje u oblasti davanju državne pomoći i na suzbijanju sive ekonomije - kazao je Fabrici i naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu.

- EU je trgovinski partner broj jedan Srbije i prvi donator. Srbija i EU su svakim danom sve bliži, te ja podstičem i ohrabrujem Srbiju da sprovede svoj put ka EU, ne zato što je to nešto što zahteva EU, nego zato što je to u interesu same zemlje i njenih građana - zaključio je Fabrici.  
 

2024 © - Vesti online