Utorak 17.04.2018.
11:44
M. Đorđević - Vesti

Zaboravljeni običaji: Čobanska igra

commons.wikimedia.org/friend of Darwinek

Sastojala se iz sedam krugova, a svaki je bio teži od prethodnog. Najpre se igrač koji je janjina sagne, držeći se rukama za kolena, a ostali moraju da ga preskoče, kao što atletičari preskaču kozlić. Zalete se, rukama odgurnu o njegova leđa i preskoče raširenih nogu. Janjinu i smeju da dodirnu samo rukama, a ukoliko ga neko dodirne drugim delom tela, igrači zamenjuju uloge.

* Prilikom prvog preskoka, svaki igrač uzikuje: "Janjine!".U sledećem delu igre, sagnuti igrač se okreće postrance, da bi skakaču bilo teže da ga preskoči, i tada ovaj viče: "Kupus i slanine!". Sledeći preskok se zove "ovako se kvasac mesi". Skakač se ne oslanja na leđa janjine dlanovima, nego obema šakama sa isprepletenim prstima, tako da mu dobro izgnječi leđa.

* U preskoku zvanom "biber štruc", sagnuti igrač se opet okreće postrance, tako da mu noge skakača prelaze preko glave i stražnjice, a skakač ovoga puta mora nakratko da mu sedne na leđa pre no što doskoči na zemlju. U narednom krugu ne samo što se pri skoku uzvikne "šut u tur", nego skakač zaista mora da u isto vreme da šutne svog kozlića u stražnjicu. Strogo je zabranjeno janjinu udarati u glavu, a ko to uradi, postaje nova janjina.

* Mnogi igrači bi u ovoj figuri ispadali iz igre, pa bi se igrala nova. Milosti nema, i važilo je pravilo da se prethodna janjina osvećuje novoj za pretrpljene bolove, i telesne i duševne, tako što bi ga jače mesila i šutirala. Figura "mala kula" je bila laka, jer je potrebno samo preskočiti janjinu koja čuči. To je bio samo uvod za poslednju, "veliku kulu".

* Veliku kulu je bilo nemoguće preskočiti, jer bi janjinja stajala, brade oslonjene na prsa, a preskakala se tako što se janjina držala za ramena. Zato je samo najveštijima uspevalo da primene mali trik. Tokom preskoka bi umesto za ramena, stisnuli janjinju za vrat i tako je naterali da se sagne. U ovom, poslednjem krugu, bilo je i čestih svađa, pa i tuče među ljubomornim igračima jer se nije moglo utvrditi da li je pobednik prekršio pravila ili nije.

2024 © - Vesti online