Utorak 17.04.2018.
08:55
Vestionline

Da li ste nekoga ubili? - Haradinaj: Ne znam, verovatno

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

"Amerikanci dali Miloševiću sve da uništi OVK"

- Ja sam obukao uniformu svestan posledica. Izgubio sam dva brata u uniformi, a isto tako razmišlja i srpski vojnik kada krene u rat. Ako ne možeš to da podneseš, onda nemoj ulaziti u sukob - kazao je Haradinaj u intervjuu za Hepi televiziju.

Na pitanje kako je nastala legenda o crnom Haradinaju, zločincu odgovornim za stradanje Srba, kosovski premijer kaže da je video to na srpskoj televiziji, i da je to, kaže, bila propaganda. 

- Za mene je normalno da se to govori tokom rata, kada su dve strane u sukobu. Ali mi nije jasno zašto se to nastavilo posle sukoba - navodi on. 

Hašku robiju je, kaže, u dva navrata izbegao "istinom", a opisujući svoj boravak u Haškom tribunalu,kaže da je to bila "nova Jugoslavija, ali iz nacionalističke perspektive". 

Tamo je upoznao i Srbe poput Šljivančanina i Šešelja koji su mu i uputili pozdrave. Tvrdi da su "Amerikanci dali Miloševiću sve da uništi OVK i nije uspeo u tome". 

Na pitanje kako to da u zatvoru može da se druži sa Srbima, a ne i na slobodi, Haradinaj pita "ko je to rekao". 

"Pa, viđam se sa Srbima i družim. Evo čestitao sam im Božić i Uskrs, ne slažemo se uvek, ali se slažemo", kaže on. 

"Srbi i Albanci se zajedno borili protiv Turaka"

Navodi i da Albanci nisu muslimani po identitetu i da se ne ponosi onim snimcima rušenja srpskih crkava i manastira u pogromu. 

"Bio sam sa srpskim porodicama, posećivao sam srpske manastire, ali neću reći koje, neka oni kažu. Imamo mi i pravoslavne, albanske, crkve", tvrdi Haradinaj. 

Na neobično pitanje kako to da droga svuda izaziva zavisnost, samo na Kosovu nezavisnost, Haradinaj kaže: 

"Nema ovde droge, samo kukuruz i pasulj. Ovde droga ne raste".

Za kraj razgovora, Haradinaj je nagovestio da su se Srbi i Albanci, navodno, zajedno borili protiv Otomanskog carstva. 

"Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju", rekao je on.

2024 © - Vesti online