Ponedeljak 16.04.2018.
22:56
Vestionline, Tanjug

Skupština: Gde se brani Kosovo?

M. Karović
Skupština Srbije kao glavnu temu izabrala Kosovo

Reagujući na zamerku poslanice SRS Nataše Jovanović da je u predloženom zakonu izostavljeno da se navede AP Kosovo i Metohija, šef poslanika SNS Aleksandar Martinović rekao je da se, prema pravilima za izradu propisa, jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi, kao i autonomne pokrajine pominju u jednini. 

- Kad se kaže opština ili grad ne znači da postoji samo jedna opština ili grad u Srbiji, i kad se u jednom članu kaže autonomna pokrajina ne znači da Srbija ima samo jednu pokrajinu - rekao je Martinović. 

Jovanović je rekla i da je delovanje vlasti "katastrofalno", kada je u pitanju KiM. 

- Dolaskom na vlast prihvatili ste Briselske sporazume, pogazili Rezoluciju 1244, i sve što se tiče naše južne pokrajine ste izmestili iz UN "kod zlikovaca u EU" i počeli pregovore u Briselu - rekla je Jovanović. 

Jovanović je rekla i da dok se ističu "hvalospevi" o investicijama, niko nije spomenuo da 35.000 ljudi nema više domove u južnoj srpskoj pokrajini. 

- Doveli ste Srbiju u situaciju da je sve teže i teže, sve više ucena do konačne ucene da priznate nezavisnost - rekla je ona.

Martinović je na ovo odgovorio da je "nešto pomešala" i da SNS nema nikakve veze sa izmeštanjem pregovora iz UN u EU, što je uradila DS, kao ni sa postavljanjem besmislenog pitanja Međunarodnom sudu pravde u vezi sa KiM, "što je uradio Vuk Jeremić". 

Istakao je da je u janurau predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na KiM sa narodom koji tamo živi i razgovarao sa građanima. 

- Ne brani se KiM iz Beograda i Kragujevca, već tako što se ode na KiM i rešavaju životni problem građana koji tamo žive. Kao što se srpski narod u Hrvatskoj ne brani samo iz samo iz Beograda, nego se ode u Zagreb, Vojnić, Dvor na Uni, pa se tamo na licu mesta razgovara sa Srbima i pruža podrška narodu koji je tamo ostao da živi - podvukao je Martinović. 

Kako je dodao, ono što ga čudi je da poslanici iz opozicije, koji ne snose nikakvu odgovornost za vođenje Srbije, "niti će u doglednoj budućnosti", seire nad činenicom da se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da se uživa u tome što nam se svakog dana ispostavljaju različite ucene i zahtevi povodom KiM. 

- Vučić o tome govori svaki dan, ali nije stvar u tome, već da mi na te ucene ne pristajemo. Branimo KiM i nećemo dozvoliti da se ponovo dese "Bljesak" ili "Oluja" Srbima na KiM - podvukao je on i dodao da se Srbi na KiM brane mudrom, racionalnom, obazrivom i realističnom spoljnom politikom koja u fokus stavlja Srbiju i njene građane. 

Dodao je i da su neki poslanici noslili majice sa likom jednog predsedničkog kandidata iz SAD i hvalili se time da će, ako on pobedi nastupiti potpuno drugačija politika prema Srbiji, da će se promeniti odnos snaga u svetu i da ćemo povratiti KiM. 

- Šta se desilo? Desilo se bombardovanje Sirije. Sad je onaj koji je trebalo da bude nosilac mira i bezbednosti, zločinac i bombarduje Siriju iz istih razloga zbog kojih je Klinton bombardovao SRJ 1999. godine - rekao je on. 

U poslepodnevnom delu sednice predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je dve opomene poslaniku SRS Miljanu Damjanoviću zbog, kako je rekao, dobacivanja na izlaganje jednog poslanika SNS.

2024 © - Vesti online